Kuzey Makedonya’da 24 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı Seçimlerindeki adayların kampanyasından kesitler

Resim

Kuzey Makedonya’nın mevcut Dışişleri Bakanı ve iktidardaki koalisyonun en büyük Arnavut partisi BDI’nin (Demokratik Entegrasyon Birliği) cumhurbaşkanı adayı Bujar Osmani, cumhurbaşkanı olması halinde, kamu görevlerine talip adayların liyakatini ölçecek uluslararası bir kurulun kurulmasını önerecek. Söz konusu kurulda Makedonya'dan temsilcilerin yanı sıra ABD, AB ve NATO'dan uzmanlar da yer alacak ve bu uzmanlar, kamu görevini icra edecek adayların yolsuzlukla bir ilişkilerinin ya da Rusya’nın nüfuzu altında olup olmadıklarını birlikte soruşturacak. Soruşturma yasasının çıkarılmasını da talep eden Osmani, yönetimin alt kademelerinde de yolsuzlukla mücadele edilmesinin gerekli olduğuna inanıyor.

Bugün Üsküp'ün Gjorce Petrov semtinde seçim ofisini açan bir başka cumhurbaşkanı adayı  Stevço Yakimovski ise ülkenin dış politikasını, Makedonya'nın NATO’daki konumunu güçlendirmeye dayandıracağını, aynı zamanda ülkenin güçlü ticaret bağları bulunduğu ülkelerle ekonomik diplomasiyi daha da geliştirmeye çalışacağını ifade etti. Yakimovski, ülkenin AB'ye katılımı için gereken tüm reformların uygulanmasından yana olmakla birlikte, Bulgarların Makedonya Anayasasına dahil edilmesine karşı çıkmaktadır.

Ana Muhalefet Partisi ve ittifakının cumhurbaşkanı adayı Gordana Siljanovska da Vinica'daki mitingde, İsveç gibi mütevazı politikacıların olduğu, herkesin eşit olduğu bir hukuk devletinde yaşamak istiyorum dedi. Vatandaşların kendisini seçmesi durumunda cumhurbaşkanı olarak her konuda onurlu tavır sergileyerek yanlış politikalara vetoyla karşı çıkacağına, dezavantajlı kesimler, emekliler, kadınlar ve engelli vatandaşlarla birlikte protestolara katılacağına dair söz verdi.

İktidar partisi SDSM’nin (Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği) cumhurbaşkan adayı Stevo Pendarovski ise Ohri'deki mitinginde Makedonya’nın mevcut siyasi yapıyla ilerleyebileceğini çünkü kendilerinin ulusal çıkarları nasıl koruyacaklarını öğrendiğini; muhalefetin ise ülke için tecrit politikaları teklif ettiğini, bunu da muhalefetin iktidarda oldukları yıllarda gördüklerini söyledi.

Kaynak: https://telma.com.mk/2024/04/07/izborna-hronika-za-07-04-2024/

(Erişim tarihi: 08.04.2024)

Bu içerik 07.04.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 15 kez okundu.