Kuzey Makedonya’da “29. Uluslararası Hıdırellez Bahar Şenlikleri” düzenlendi

Resim
Kuzey Makedonya’nın Valandova şehrine bağlı Çalıklı köyünde 29. Uluslararası Hıdırellez Bahar Şenlikleri’nin resmi açılış töreni düzenlendi.

Törene Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök ve Kuzey Makedonya Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Enver Hüseyin’in yanı sıra Uluslararası Hıdırellez Bahar Şenlikleri temsilcileri, milletvekilleri, ülkedeki Türk ve yerel kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Büyükelçi Sekizkök, Hıdırellez’in bolluğun ve bereketin müjdecisi olarak doğanın coşmasıyla birlikte umutların yeşerdiği ve insanların bir araya geldiği bir mevsim olduğunu, bu yönüyle kadim Türk kültürüne ayrı bir renk, anlam ve zenginlik kattığını vurguladı.

Sekizkök konuşmasına, “Yüzyıllar boyunca tecrübe ettiğimiz bir arada yaşama kültürümüz sayesinde bugün yine bu güzel geleneklerimizi yaşatabiliyoruz. Ne mutlu ki Kuzey Makedonya barış içinde bir arada yaşama kültürünü temsil etmek suretiyle Balkanlar’a ve dünyaya örnek olmaktadır.” ifadeleriyle devam etti.

Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Enver Hüseyin de salgın dolayısıyla iki yıldır festival ve etkinliklerin düzenlenmediğini anımsatarak, sınırlı sayıdaki bu etkinliklerin kıymetinin bilinip sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.

Festivalin bugünlere ulaşmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Festival Başkanı Şenol Tahir ise “1980’li yıllarda bir Hıdırellez panayırıyla başladık, 1991 yılında festivale dönüştük. Bölgesel olan bir etkinlikten cumhuriyet etkinliğine dönüştük. 2017 yılında UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne taşındık ve böylece bir dünya etkinliği olduk. Umarım bu yolda hep birlikte devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Şenlikte Balkan ülkelerinden gelen halk oyunları ekipleri gösteri düzenledi ve yağlı güreşler ilgiyle izlendi.

Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığının yanı sıra birçok kurum ve kuruluş tarafından da desteklenen şenlik, 5 Mayıs’ta başladı, 8 Mayıs’a kadar devam edecek.

Bu içerik 07.05.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 78 kez okundu.