Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Pendarovski Zagreb’den: Bizim AB’ye tam üyelik dışında sürdürülebilir başka bir alternatifimiz yoktur.

Resim

Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Hırvatistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde Hırvat mevkidaşı Zoran Milanoviç’le görüşmelerde bulunduktan sonra iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

İki ülke arasında derin tarihi ve kültürel bağların olduğunu kaydeden Pendarovski, “Biz coğrafya, dil, kültür, mantalite, dünyaya bakış ve değerler bakımından birbirimize yakınız. Tarih boyunca Hırvatistan bizim için çok büyük role ve öneme sahip bir ülke olmuştur. Tam 160 yıl önce Makedon aydınlanmasının iki büyük halk şairi olan Miladinovci kardeşlerin ilk şiir kitabı burada Zagreb’de Hırvatistan Piskoposu Ştrosmaer’in himayeleri altında basıldı. Bu şiir kitabının basılması aynı zamanda Makedonca olarak yazılan ilk şiir kitaplarından birisi olan, çağdaş Makedon şiirinin kurucularından Kosta Solev Racin’e ait Beli Mugri (Ak Şafaklar) adlı şiir kitabının yine Hırvatistan’da Samobor’da yapılan baskısının habercisi olmuştur.” diye de ekledi.

Pendarovski ayrıca ortak gelecek vizyonuna sahip oldukları Hırvatistan’la daha yakın ilişkiler için çalıştıklarını söyledi.

Pendarovski, “Hırvatistan’a bizlere verdiği koşulsuz desteğin yanında refah seviyesi yükselmiş ve AB’yle bütünleşik bir Balkan için aldığı sorumluluk için teşekkür etmek istiyorum” dedi.

İki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda gelişmesini hedeflediklerini kaydeden Pendarovski, ticaretin ön planda tutulması gerektiğine vurgu yaptı.

Ev sahibi Cumhurbaşkanı Milanoviç, görüşmeyi oldukça olumlu olarak nitelendirdi. İki ülke arasında açık sorunlar olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını vurgulayan Milanoviç, Kuzey Makedonya’nın AB üyeliğinin gündeme geldiğini söyledi.

Milanoviç, “AB üyeliği süreci elbette zorlu olacak. Dostlara ihtiyaç duyulacak. Hırvatistan, bu yolda neler çektiğini biliyor ve aynısını Kuzey Makedonya da yaşayacak. Biz bu yolda elimizden gelen desteği vereceğiz” şeklinde konuştu.

Kaynak: https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/politika/%d0%b7%d0%b0

(Erişim tarihi: 30.06.202)
Bu içerik 30.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 70 kez okundu.