Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Pendarovski: Bulgaristan’a gidip tarihi konuşmaya niyetim yok

Resim

Ulusal bir kanalın canlı yayın programına konuk olan Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Kuzey Makedonya ile Bulgaristan arasındaki ilişkileri değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya tarih meseleleri için değil ancak ekonomi, altyapı gibi Avrupai meseleler için seyahat edebileceğini ifade etti.

Pendarovski, "Ülkemizin Avrupa Birliği yolunda ilerleyip mesafe kat etmesi ile ilgili Sofya'nın ilk önerileri, dil, etnik kökenimiz, 1941-1945 dönemi, işgal, yönetim vb. gibi belirsiz konuları ve bu konularla ilgili talepleri içeriyordu. 1941 ya da 1944 yılında Bulgarlar Makedonya’da işgalci olarak mı yoksa yönetici olarak mı bulunmuşlar gibi konuları tartışmak için Sofya’ya kadar gitmeye ya da Radev'i Üsküp’e çağırmaya niyetim yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Pendarovski, AB müzakere çerçevesinin kabul edilmesiyle birlikte iki ülke arasındaki gerginliğin yatıştığını, karşılıklı söylemlerin de azaldığını kaydetti.

Pendarovski, “Mevkidaşım Rumen Radev ile ekonomi, altyapı gibi Avrupai meseleleri değerlendirmek istiyorum. Tarih meseleleri için Sofya’ya seyahat etmeyeceğim.” dedi.

Bu içerik 03.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 55 kez okundu.