Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev'in Sofya ziyareti iki ülke arasındaki çıkmazı kırmayı başaramadı.

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ve heyetinin 17 Haziran'da Sofya'ya yaptığı ziyaretten bir gün önce, Bulgaristan'ın 24- 25 Haziran tarihlerinde toplanacak Avrupa Konseyi toplantısında Kuzey Makedonya’nın AB’ye katılım müzakerelerinin başlatılmasını onaylamayacağını belirtti. Nedeni, Kuzey Makedonya'nın 2017 yılında imzalanan Dostluk ve İyi Komşuluk Anlaşmasına uymaması olarak gösterildi. Zoran Zaev, mevcut siyasi durum hakkında açıklama yaptı:

Resim


“Bulgaristan'ın geçici bir hükümeti olduğu ve bir parlamentosu olmadığı için 22 Haziran'da herhangi bir karar çıkmayacağını hissediyorum.” Zaev ayrıca Üsküp'ün kırmızı çizgilerini de belirledi: “Makedon dili ve kimliği konusunda müzakere olmayacak”. Sofya, Kuzey Makedonya'ya her ikisini de tanıdığını garanti ediyor, ancak bunun 1944'te kararnamelerle ilan edildikten sonraki dönem için geçerli olduğunu belirtiyor.

“Bulgaristan'ın politikası yıllardır değişmedi. Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Batı Balkanlar'ı AB'ye katılım yolunda güçlü bir şekilde destekliyoruz. Ama önce aramızdaki sorunları çözmeliyiz, böylece AB'yi sorunlarımızla meşgul etmeyelim” dedi.

 

Zoran Zaev, aylarca bir dizi Avrupa ülkesinde Bulgaristan'a karşı lobicilik yaptıktan sonra, "Üsküp ile Sofya arasındaki ihtilaf iki taraflı ve ikili düzeyde çözülmesi gerekiyor." dedi. Sofya ziyareti, Dostluk ve İyi Komşuluk Anlaşması kapsamında kurulan bir komisyon olan ortak tarih komisyonunu bir kez daha çalışmaları için teşvik edecek.

Farklı kaynaklara göre Zoran Zaev, Kuzey Makedonya'nın anayasasını Bulgarları ülkede yaşayan etnik gruplara dâhil edecek şekilde değiştireceğine söz verdi. Üsküp, 1944'ten sonra Makedon Bulgarlarına karşı işlenen zulümler hakkında kamuoyunu bilgilendirmek için eski Yugoslav özel servislerinin arşivlerini açmaya hazır olduğunu belirtti. Bir başka öneri de iki ülkenin birbiriyle yakından ilişkili dilleri hakkında özel bir bildirgenin kabul edilmesi.

Kaynak:

https://bnr.bg/en/post/101485547/visit-by-north-macedonia-pm-zoran-zaev-to-sofia-fails-to-break-deadlock-between-two-countries (Erişim tarihi: 30.06.2021)

Bu içerik 18.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 86 kez okundu.