Kuzey Makedonya Başbakanı Zaev Bulgaristan’a geliyor, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev “aktif siyasi diyalog” bekliyor.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev ile Brüksel’de ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye Bulgaristan Cumhuriyeti tarafından Savunma Bakanı Georgi Panayotov, Kuzey Makedonya tarafından Avrupa işlerinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Nikola Dimitrov, Savunma Bakanı Radmila Şekerinska ve Dışişleri Bakanı Bujar Osmani katıldı.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin Avrupa bütünleşme sürecinde gerçek ilerleme kaydetme görüntüsü Rumen Radev ve Zoran Zaev’in görüşmesinin odak noktasını oluşturdu.

Cumhurbaşkanı, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin Avrupa görüntüsü için kararlı desteğinin yanı sıra doğrudan ve aktif siyasi diyaloğun bu süreci kolaylaştırmasını beklediğini, böylece iki tarafın ilişkilerinde malum meselelerin çözüme kavuşabileceğinin altını çizdi. Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Başbakanı’nın ilerleyen günlerde Sofya’yı ziyaret etmesi de kararlaştırıldı.

Hem Rumen Radev hem de Zoran Zaev iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceği açısından olumlu bir görüntü sergilediler.  İki lider Mayıs ayında da Aziz Kiril ve Metodiy kardeşlerin anısına saygılarını sunmak için Roma ve Vatikan’a ortak ziyaret gerçekleştirmişlerdi.

Bulgaristan ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti arasında her iki devletin vatandaşlarının da beklentilerini karşılayan, iyi komşuluk ilişkilerinin gelişmesi için kararlılık vurgulandı.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev’in Brüksel’deki görüşmelerinde odaklandıkları bir diğer başlık ise iki tarafın güvenlik ve savunma alanlarındaki ortaklığı ve askerî eğitim alanında işbirliğinin genişletilmesi konuları oldu.

Kaynak: https://bntnews.bg/news/zaev-idva-v-balgariya-prezidentat-radev-ochakva-aktiven-politicheski-dialog-1159295news.html

Haberin yayın tarihi: 14.06.2021

Bu içerik 14.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 81 kez okundu.