Kuzey Makedonya Başbakanı Zaev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç ve Arnavutluk Başbakanı Rama: Avrupa Birliği’nin verdiği sözleri tutma konusundaki başarısızlığı ülkelerimizin Avrupa’ya katılma iradesinin aleyhine işlemektedir

Resim

Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın bölgesel işbirliğini geliştirmek amacıyla bugün çevrimiçi olarak gerçekleştirdikleri üçlü toplantının ardından “Avrupalı Batı Balkanlar” adıyla yayınlanan ortak üçlü bildirgede “Avrupa Birliği yolunda daha kararlı adımlarla yürümeye ve bölgesel işbirliğimizi güçlendirmeye devam ediyoruz. Bizim, Avrupa Birliği’ne ihtiyacımız olduğu kadar Avrupa Birliği’nin de bize ihtiyacı var.” denildi. 

Üçlü bildirgede AB’nin devamlı olarak, verdiği sözleri yerine getirmeyip Arnavutluk ve Makedonya ile müzakerelerin başlaması konusunda ileri bir adım atamamasının iki ülkenin Avrupa’ya katılma iradesini olumsuz etkilediği gibi Avrupa Birliği’nin de kendi çıkarları aleyhine olduğu belirtildi.

Üç ülke liderinin ortak bildirgesinde liderlerin: “Biz, gecikmeden ve bir an evvel AB’nin dört özgürlük diye tanımladığı kişilerin, malların, hizmetlerin ve sermayenin serbest dolaşımının bütün bölgede uygulandığını görmek istiyoruz. Biz bu hedefe ulaşmak için mevcut girişimimiz örneğinde olduğu gibi elimizden geleni yapacağız. Bu doğrultuda 5 Temmuz’daki Berlin Süreci Zirvesi’nde bölgesel ortak pazar konusunda bütün desteğimizi vereceğiz.” sözlerine yer verildi.

Üç lider, ancak ortak çalışmalarla ve Ortak Bölgesel Pazar, Bölgesel Şengen, Yeşil Koridorlar gibi ortak bölgesel işbirliklerinin teşvik edilmesiyle veya daha geniş anlamda Berlin Süreci yoluyla ilgili ülke vatandaşları için daha somut sonuçlar elde edilebileceğini düşünmektedirler.  

Üçlü bildirgede liderler “18 milyonluk nüfusa sahip bir bölge olarak, ekonomilerimizi güçlendirerek ülke vatandaşlarımızın refah seviyesini yükseltebiliriz ve aynı zamanda tek başına gerçekleştiremeyeceğimiz birçok yatırımın ülkelerimizde gerçekleştirilmesini sağlayabiliriz.” diye de eklediler.

Vuçiç, Rama ve Zaev ayrıca Berlin Zirvesi’nde karara bağlanan üçlü işbirliğindeki ilerlemeyi teyit etmek ve  doğal afetler, karşılıklı ticaretin, ihracat ve ithalatın kolaylaştırılması alanlarında üç ülke arasında imzalanması öngörülen anlaşmaları imzalamak amacıyla 29 Temmuz’da Üsküp’te bir araya  geleceklerini ifade ettiler.

Üç ülke lideri, Batı Balkanlar’ın bölgede yaşayan vatandaşların günlük hayatlarını kolaylaştıran ortak siyasi ve ekonomik bölgeye dönüşmesi hakkındaki vizyonun gerçekleştirilebilmesi için bölgedeki diğer ülke liderlerine de benzer anlaşmalara imza atmaları çağrısında bulundular.

Kaynak: https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/politika/(Erişim tarihi 30.06.2021)

Bu içerik 30.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 78 kez okundu.