Kuzey Makedonya Başbakanı Kovaçevski’den Rumen Radev’e cevap: Gotse Delçev'in varisleri, Radev'in soydaş ve varislerini Kuzey Makedonya Anayasası’na dâhil edecekler

ResimKuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski, “Gotse Delçev'in varisleri, Radev'in soydaşları ve varislerini Makedonya Anayasası’na dâhil edecekler.” diyerek, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in yaptığı bugünkü provokasyona yanıt verdi.
Anayasa değişikliklerinin AB ile yürütülen müzakere sürecinin bir parçası olduğunu ve kendilerinin Bulgaristan ile değil AB ile müzakere ettiklerini söyleyen Kovacevski, “Bu, bir süreç olarak devam edecek bir şeydir ve vatandaşlarımızın birliğin bir parçası olması için yerine getirilmesi gerekir.” dedi.
Başbakan Kovaçevski, dün Avrupa Konseyi zirvesinde Bulgaristan'ın Rusya hakkındaki siyasi söylemleri hakkında yaptığı ve Sofya’da büyük tepkilere neden olan değerlendirmelerine ilişkin daha fazla yorumda bulunmak istemedi.
Arnavut İttifakı Partisinin "vatandaşların yüzde 20'sinin konuştuğu dil" ifadesinin "Arnavutça" olarak değiştirilmesi talebine ilişkin soruya cevap olarak Kovacevski, süreçle ilgili çalışmaların anayasa değişiklikleri çalışma grubu tarafından yürütüldüğünü, ancak müzakere çerçevesinden doğan şartların yerine getirilmesine öncelik verilmesi, dolayısıyla buna bağlı kalınması gerektiğini söyledi.
Kovaçevski, Delçev'in soydaşları ile ilgili yaptığı provokasyonun yanı sıra, Makedonya'daki Bulgar sorununu çözmeyi başaran Bulgar siyasetçi olmakla övünen Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev’in “2021'de Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'ndeki Bulgarların hakları sorununu tüm Avrupalı ​​ortaklarımızın gündemine getiren kişinin ben olduğumu unutmuş olabilirsiniz. Bu süreci bir yıl boyunca - Genişleme Konseyi'nin iki vetosu - ortaklarımız ve kurumlarımız bir sorun olduğuna ve bunun iki taraflı olmadığına, bunun bir Avrupa sorunu olduğuna ikna olana kadar sürdürdüm.” dediğini belirtti.
Radev, aynı zamanda Bulgarların dövüldüğü ve Bulgar kulüplerinin ateşe verildiği Makedonya'nın aksine, Bulgaristan'daki Makedonların tüm haklarına saygı duyulduğu iddiasında bulundu.

(Erişim tarihi, 23.05.2023)
Bu içerik 18.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 53 kez okundu.