Kuzey Makedonya Başbakanı Kovaçevski: Pasaport konusunda Yunan makamlarıyla anlaşma yapılması gerekiyor, Cumhurbaşkanı Pendarovski bu görevi üstlendi

Resim
Başbakan Dimitar Kovacevski, üzerinde Makedonya Cumhuriyeti yazan pasaportların geçerlilik süresinin olası uzatılması konusunu Yunan makamlarıyla görüşmediğini, zira söz konusu sorumluluğu Cumhurbaşkanı Pendarovski’nin üstlendiğini belirtti. Kovacevski, konuyla ilgili yasal değişikliklerin yapılabileceğini, ancak yurtdışında kullanılacak resmî belgeler söz konusu olduğunu, dolayısıyla bu konuda Yunan makamlarıyla bir tür anlaşmanın yapılması gerektiğini söyledi.

Başbakan Kovacevski, ana muhalefet partisi VMRO-DPMNE'nin kişisel kimlik belgelerin değiştirilmesi ile ilgili inisiyatifini gördüğünü ve bunu reddetmesi için bir nedenin olmadığını, ancak sonuç itibarıyla bu konudaki karar merciinin Anayasa Mahkemesi'nin olduğunu ifade etti.

Üsküp’ün Şuto Orizari Belediyesi ziyareti sonrasında yaptığı basın açıklamasında pasaportların harici kullanıma yönelik belgeler olduğunu belirten Başbakan Kovaçevski, “Devlet olarak biz, dışarıda kullanılacak belgelerin devletin yeni anayasal (Kuzey Makedonya) adıyla olacağı taahhüdünde bulunduk. Bu konuda yasal değişiklikler tabii ki yapılabilir, ancak bunlar (pasaportlar) yurtdışında kullanılan belgelerdir. Kimlik kartı ve sürücü belgesi ise Kuzey Makedonya Cumhuriyeti sınırları içinde kullanılmaktadır. Gördüğünüzü gibi, İçişleri Bakanlığı çalışanları tatil günleri hafta sonu demeden mesai yaparak bu konuda insanüstü çabalar harcamak suretiyle 1.2 milyon pasaportu yeniledi. Bu, tamamlanması gereken bir süreçtir, bu konuyu tekrar konuşacağız.” dedi.

Başbakan Kovaçevski, bu konuda Yunanistan'la bir anlaşma yapılması gerektiğini, zira Yunanistan’ın Kuzey Makedonya vatandaşlarının en sevdiği ve tercih ettiği seyahat destinasyonlarından biri olduğunu ayrıca ekledi.

Bu içerik 16.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 21 kez okundu.