Kuzey Makedonya Başbakanı Kovaçevski: Kuzey Makedonya ve Türkiye arasındaki mükemmel ikili ilişkiler ve ekonomik iş birliği devam ediyor

Resim
Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Başbakanı Dimitar Kovaçevski bugün İstanbul'da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

Dışişleri Bakanı Buyar Osmani, Savunma Bakanı Slavyanka Petrovska ve İçişleri Bakanı Oliver Spasovski'nin de katıldığı görüşmede bu yılın, iki ülke arasında kurulan diplomatik ilişkilerin 30. yılı olduğuna vurgu yapılarak kuruluşundan bu yana iki ülke arasında geleneksel olarak iyi ve dostane ilişkiler olduğuna dikkat çekildi.

Kuzey Makedonya hükûmetinden yapılan açıklamaya göre, “Başbakan Kovaçevski Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmede, iyi komşuluk ilişkileri ile bölgesel iş birliğinin iki ülke arasındaki ilişkilerde kilit unsur olduğunu belirtti ve ekonomik iş birliği ve altyapı bağlantılarının iyileştirilmesine odaklanan bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasında Türkiye ile aynı hedefleri paylaşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.”

Görüşmede iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin mükemmel olduğu da kaydedilirken, Türkiye ile yapılan ticaretin büyüdüğüne vurgu yapıldı. 2020’de Kuzey Makedonya’nın en iyi ticaret ortakları sıralamasında 8’inci sırada yer alan Türkiye Cumhuriyeti’nin 2022 yılının ilk çeyreğinde 6’ıncı sıraya yükseldiği belirtilerek iki ülke arasındaki ticaret hacminin 900 milyon dolardan 1 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğinin altı çizildi.

Görüşmede ayrıca iki ülkenin savunma bakanlıkları arasında, Kuzey Makedonya ordusunun modernizasyonu konusunda ve askerî eğitim alanında son derece iyi olan iş birliğinin sürdürülmesi ve aynı zamanda barışı koruma operasyonlarına ve tatbikatlarına ortak katılım sağlanması hususunda mutabık kalındığı vurgulandı.

NATO üyeliği yolunda verdikleri desteklerinden dolayı Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini sunan Kovaçevski, görüşmenin sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Kuzey Makedonya’ya davet etti.

 

Bu içerik 13.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 128 kez okundu.