Kuzey Makedonya AGİT dönem başkanlığını devraldı

Resim

Bugün, 1 Ocak 2023’ten itibaren Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’dan 57 katılımcı ülkeyi içeren dünyanın en büyük bölgesel güvenlik örgütü olan AGİT’in dönem başkanlığına resmen başlıyor.
Başkanlık dünyanın, BM tüzüğünün, uluslararası hukukun temel ilkelerinin ve her şeyden önce insani değerlerin alenen ihlalini temsil eden Ukrayna'daki Rus askeri saldırısı gibi büyük zorlukla karşı karşıya olduğu bir zamanda gerçekleşiyor.
Konu ile ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Bujar Osmani, Ukrayna'daki çatışma ve krizin uzun vadedeki olumsuz etkilerinin hafifletilmesinin 2023'te AGİT dönem başkanlığının gündeminde merkezi bir yer işgal edecek konulardan birisi olduğunu ifade etti.
Osmani ayrıca, tüm büyük uluslararası organizasyonların ve yapıların özünde sıradan insanlar için hayatı kolaylaştırma ihtiyacının yattığını göstermek için başkanlığın, “İnsan için” sloganıyla faaliyet göstereceğini söyledi.
Bu, Kuzey Makedonya'nın AGİT'teki ilk başkanlık dönemidir. AGİT'in ülkedeki ilk saha misyonu, 1992 yılında bölgedeki çatışmaların yayılmasını önlemek amacıyla gerçekleşti. Ülke, 12 Ekim 1995'te örgüte üye oldu. 28 yıllık üyelik sürecindeki tüm faaliyetleriyle Kuzey Makedonya, bu örgütün yardımlarından yararlanan bir ülkeden, olumlu deneyimler aktaran ve istikrar üreten bir ülke haline geldi.

Bu içerik 01.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 53 kez okundu.