Kuzey Makedonya: Prespa’nın yerine getirilmesiyle ilgili 8 “hata”

“Kathimerini”nin özel bilgisine göre, Kuzey Makedonya tarafı Atina’nın çok yakından takip ettiği bir takım ayrıntılara henüz uymadı.

Resim

Birkaç ay içinde (Şubat 2022) Prespa Antlaşması’nın yürürlüğe girmesinden sonra üç yıllık süre tamamlanacak. “Kathimerini”nin özel bilgisine göre, Kuzey Makedonya tarafı Atina’nın çok yakından takip ettiği bir takım ayrıntılara henüz uymadı. Bahse konu sorunlar ise şunlardır:

a) İsim değişikliği tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlara uygulanmamıştır.
b) Devlet kurumlarının internet siteleri her zaman kamu kurumlarındaki değişiklikleri yansıtmamaktadır. Aynı zamanda Kuzey Makedonya’daki yetkililerin de yeni kısaltma olan RNM veya NM yerine eski ISO kodlarını (MK, MKD) korumaya çalıştıkları gözlemlenmektedir.
c) Bakanlıklar ve diğer devlet kuruluşları her zaman kurum ve devletin yeni adının yer aldığı işaret ve levhaları bulundurmamaktadır.
d) Eski Makedonların Yunan kökenli olduğunu gösteren işaretler, ilgili tüm anıtlarda mevcut değildir.
 e) Vergina sembolü tüm kamu binalarından ve kamu kullanımından kaldırılmamıştır. Yunan tarafından ise, Üsküp ve Kuzey Makedonya’nın diğer şehirlerindeki metal lağım kapaklarının kaldırılmasının ertelendiği, ayrıca Vinica’nın merkez meydanı, Belitsa’daki kilisenin önü, Kotsani’de “Nikola Karef” okulunun dış cephesi gibi yerlerden kaldırılmadığı gözlemlenmektedir.
f) “Makedonya Mücadelesi Müzesi”, Yunanistan Cumhuriyeti’nin bazı kesimlerini içeren ve “kurtarıcı” bir terminoloji kullanan sözde “Büyük Makedonya”nın haritalarıyla doludur.
g) Eski Makedon krallarının isimleri Üsküp’te hala çok sayıda sokakta bulunmaktadır.
h) Uluslararası sergilere resmî katılımlarda, millî takımların görünümlerinde vb. her zaman böyle olmadığından “Kuzey” ve “Makedonya” kelimeleri aynı boyutta olmalıdır. Tüm devlet kurumları, ülkenin eski anayasal adıyla sembollerin kullanımını terk etmemiştir.
Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın 31 Ağustos’ta, Üsküp’e yaptığı son resmî ziyaretten kısa bir süre önce ve sonra, Kuzey Makedonya yetkilileri bazı iyi niyet hamleleri yaptı. O sırada Zaef’in, Bay Dendias’a hükümetinin Prespa Anlaşmasını uygulama niyetini vaat ettiği hatırlanıyor. Daha sonra, Dendias’ın Üsküp’e gelişinden kısa bir süre önce, Dışişleri Bakanlığı binasından “II. Filip Caddesi” levhası kaldırıldı, ardından Arkeoloji Müzesi’nin kitabesi uyarlandı. Aynı zamanda Blatse, Doiranis ve Metzitliya sınır kapılarındaki tabelalar düzeltilirken, Merkezî Ekonomi Odası yeniden adlandırıldı. Olumlu taraf, kişisel belgelerin (pasaportlar, kimlikler, sertifikalar) yeni isimle düzenlenmesine başlanmasıdır.
 

 


Bu içerik 10.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 116 kez okundu.