Kurti-Vucic görüşmesinin öncesinde 27 Şubat'ta Brüksel’de neler olacak?

ResimKosova Başbakanı Albin Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić, diyalog görüşmeleri kapsamında 27 Şubat'ta Brüksel'de bir araya gelecek. Görüşmede ise liderlerin önünde Avrupa Birliği'nin ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin Avrupa Planı olarak bilinen öneri olacaktır.

Her iki lider toplantıya katılacaklarını doğruladı.

Avrupa Birliği Özel Temsilcisi Miroslav Lajçak'ın desteğine sahip olan Yüksek Temsilci Josep Borell, önce her iki liderle ayrı ayrı görüştükten sonra ortak bir toplantı yapılması planlanmaktadır.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kosova ve Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin bir yolu olarak Avrupa önerisinin kabul edileceğini umduğunu ifade etti.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani de, müttefik ülkelerden mevkidaşlarıyla devam eden istişareler ve koordinasyon kapsamında Almanya Federal Cumhuriyeti Federal Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile Salı günü bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Görüşmede bölgedeki son gelişmeler, Sırbistan ile diyalog, Almanya ile ikili ilişkiler ve Kosova Cumhuriyeti'nin uluslararası örgütlere üyeliği ele alındı.

Görüşmede ayrıca, Sırbistan ile diyalog sürecine ilişkin olarak muhataplar, ABD'nin de desteklediği Avrupa önerisinin süreçte özel durum oluşturduğu konusunda mutabakata varırken, Cumhurbaşkanı Osmani, bölgede istikrara ve kalıcı barışa katkıda bulunan bu süreçte Kosova’nın kararlı ve yapıcı olmaya devam ettiğini vurguladı.

Kaynak:https://telegrafi.com/disa-dite-para-takimit-ndermjet-kurtit-dhe-vuciqit-cfare-pritet-nga-27-shkurti-ne-bruksel/, (Erişim tarihi, 22.02.2023)
Bu içerik 22.02.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 143 kez okundu.