Kurti taslak hakkında: Daha gelişmiş, ancak bu tatmin olduğumuz anlamına gelmiyor

Resim
Başbakan Albin Kurti, Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından önerilen Sırp çoğunluklu belediyeler birliği taslağının önceki anlaşmalara göre “kıyaslanamayacak kadar gelişmiş” olduğunu söyledi. Ancak kendisi, bunun Kosova’nın taslağın içeriğinden tatmin olduğu anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi.
Salı günü İpek’te yaptığı açıklamada, taslağın içeriğini veya açıklamalar içeren mektubunun içeriğini “mahremiyet için” yayınlayamayacağını söyledi.
Kosova Güvenlik Gücü üyelerinin eğitimi sona erdiği İpek’teki  Judo Ulusal Merkezi’ne yaptığı ziyarette Kurti gazetecilere, “Taslağın mahremiyeti gereği benim söz ve eleştirilerim hakkında dahi konuşamam. Bunlar çok önemlidir. Brüksel’deki buluşmamızdan iki gün önce, 24 Ekim’de vekilim Besnik Bislimi aracılığıyla bunu Avrupa elçisine ilettim. Bu tamamen farklı bir taslak, kıyaslanamaz derecede daha gelişmiş, ancak bu tatmin olduğumuz anlamına gelmiyor, bu yüzden de ben görüşlerimi ve eleştirilerimi gönderdim” dedi.
Kurti, imza atmayı ayrı belgeler üzerine değil, yalnızca bir paket dahilinde olursa kabul edeceğini yineledi.
"Temel Anlaşma, Uygulama Eki ve daha önce görüş gönderdiğimiz taslağın yer aldığı paketi imzalamayı kabul ettiğimizi söyledik ancak Brüksel'de bize ilişkilerin normalleşmesinin acil olduğu söylendiği için imzalamayı, ancak paket dahilinde olursa kabul ettiğini" söyleyen Kurti, bu belgede Kosova'nın AB'ye aday ülke statüsü kazanmasını ve NATO'ya kabul yolunu başlatılmasını talep ettiğini de sözlerine ekledi.
Ekim ayının sonunda Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić Avrupalı ​​​​liderlerle bir araya geldi. Kurti, Sırbistan’ı imzalamayı reddetmekle suçlayarak paketteki belgeleri imzalamaya hazır olduğunu söyledi. Toplantıların ardından Avrupalı Lliderler, Kosova’nın Birliğin kurulmasına işlemlerine başlaması ve Sırbistan’ın fiili tanımayı uygulaması yönündeki talebini kamuoyuna açıkladılar. Toplantıdan birkaç gün önce Kosova’daki ABD, AB, Almanya, İtalya ve Fransa temsilcileri Birlik Taslağını getirdiler.
Kurti, dün AB’nin Kosova-Sırbistan diyaloğundaki özel temsilcisi Miroslav Lajçak’ı neden kabul etmediğini yorumladı. Gazetecilere cevap veren Kurti, başka yükümlülükleri olduğu için “kendisiyle görüşmeye gerek olmadığını” vurguladı.
Kurti, “Sadık vekilim Besnik Bislimi ile görüştüm ve her şey yolunda. Evet, Klina ve Peja’daydım, ihtiyaç duyulduğunda ben de onunla görüşürüm ancak şu an buna gerek yok. Besnik Bislimi onunla temas halinde. Avrupalı ​​temsilciyle ilk kez toplantı yapmıyoruz ama bu görüşme Avrupa entegrasyonu, kalkınma ve diyalogdan sorumlu yardımcım tarafından yürütülüyor” diye vurguladı.

Bu içerik 07.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 28 kez okundu.