Kurti, Tiran'daki Berlin Süreci Zirvesi'nde konuştu: “Kosova hâlâ Sırbistan'ın işgaliyle tehdit ediliyor”

Resim
Kosova Başbakan Albin Kurti, bugün Tiran'da düzenlenen Berlin Süreci Zirvesi'nde Kosova'nın kuzeyindeki Zveçan'ın Banjska kentinde 24 Eylül'de yaşanan saldırıyı anlattı.
“Bölgenin tek Pazara entegrasyonu ve AB ile yakınlaşmanın geliştirilmesi” konulu ilk oturumda Kurti, “Sırbistan'ın sponsor olduğu şeytani eylemden” bahsetmeyi tercih etti. Kurti, bu zirveyi organize eden Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a teşekkür ettikten sonra Sırbistan'ın Kosova'ya savaş tehdidini anlatmaya başladı.
Kurti “24 Eylül'de Kosova'ya düzenlenen terör saldırısında polis memurlarımızdan biri öldürüldü, ancak failler, olaya karıştıklarını açıkça kabul etmelerine rağmen hâlâ Sırbistan'da serbestçe dolaşıyor. Bu, tartışılmaz kanıtların da gösterdiği gibi, Sırbistan'ın desteklediği kötü bir eylemdi. Biz Kragujevc ve Çaçak'ta üretilen 5 milyon avronun üzerinde ileri teknolojiye sahip silah ve mühimmata el koyduk. Sırbistan son iki yılda dört kez ordusunu sınırımıza getirdi” dedi.
“Soykırım kampanyasından yirmi beş yıl sonra ve pek çok diyalog turundan sonra bile Kosova hâlâ Sırbistan'ın işgaliyle tehdit ediliyor. Şuan yaşananlar her zamanki gibi çalışmaya devam etmememizi ve düşünmemizi gerektiriyor. Böyle bir eylem cezasız kalmamalı” diye ekledi.
Kurti, “Bugün Batı Balkan vatandaşları yarın için çatışma korkusuyla yaşamamalı, birlikte bir gelecek için çalışmalı" dedi. Liderlerin "ortak geleceği inşa etme” sorumluluğundan da bahsetti.
Geçen yıl üç anlaşmanın imzalandığını söyleyen Kurti, ilerlemenin “daha da hızlı olabileceğini” sözlerine ekledi.
Kurti, “Ne yazık ki, Bosna-Hersek'in hareket özgürlüğüne ilişkin önemli bir anlaşmayı göz ardı etmesi, Kosova ile Bosna arasındaki vize zorunluluğunun devam ettiği anlamına geliyor.” Dedi ve ekledi “Avrupa Komisyonu Başkanı'nın Batı Balkanlar'a yönelik AB’nin büyümesi için 'Dört Adımlı Planı'nı destekliyoruz.”
Ayrıca Kurti “Birlikte bölgemiz için sürdürülebilir büyüme yönünde çalışmaya devam etmeliyiz. Canlı bir demokrasi olan Kosova, yeni zorluklarla yüzleşmeye ve daha parlak bir geleceği kucaklamaya hazır. Bu bağlamda Yakınsama Gözlemevi'ni kurmuş olmaktan mutluluk duyuyoruz” açıklamasında bulundu.

Bu içerik 16.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 22 kez okundu.