Kurti, Kosova içinde Sırbistan tarafından kontrol edilen paralel bir devlete izin vermeyeceğini taahhüt etti

Resim

Kosova Başbakanı Albin Kurti, hükümetinin Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulmasına Kosova’yı işlevsiz bir devlet haline getirebileceği gerekçesiyle karşı olduğunu yineledi. BBC’deki Hardtalk programına konuşan Kurti, Kosova’da bir Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulmasının Sırbistan’ın talebi olduğunu ve amacının da Bosna-Hersek’de olduğu gibi Kosova’da da devlet inşası sürecini baltalamak olduğunun altını çizdi. “Bosna’yı Kosova’da tekrarlamak istediklerini” öne süren Kurti, “İster iktidarda isterse muhalefette olayım, buna izin vermeyeceğim. İnsanlar bana Kosova’nın Bosnalaşmasını engellemem için oy verdi” dedi.

Kosova ve Sırbistan 2013 yılında Sırp Belediyeler Birliği konusunda anlaşmaya varmış, fakat iki yıl sonra Kosova Anayasa Mahkemesi anlaşmayı anayasaya aykırı bulmuştu. Mahkeme, yalnızca merkezi hükümet için tanınmış haklara böyle bir yapının sahip olamayacağını belirtmişti.

Kosova Sırplarının hakları hükümet tarafından ihlal edildiği iddiasına da cevap veren Kurti, “Programımızla Arnavutlara olduğu kadar Sırplara da yardım edeceğimize dair inancım tam. Kosovalı Sırplara temel gereksinimlerinin ne olduğunu sorarsanız, iş ve adalet diyeceklerdir. Belgrad’ın isteği ise devlet içinde devlet; bağımsız Kosova devleti içinde bir Sırbistan devleti” dedi.

Gerçekleştirdiği mülakatta Sırbistan ile iyi ilişkiler geliştirmek konusundaki istekliliğini de vurgulayan Kurti, buna rağmen önceliklerinin ekonomiyi geliştirmek ve yargıda reform olduğunu ekledi.
 

 

Bu içerik 04.11.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 76 kez okundu.