Kurti: AB’ye vize serbestisi için hiçbir zaman kesin bir tarih vaat etmedim

ResimKosova Demokratik Partisi genel başkan yardımcısı Enver Hoxhaj tarafından yapılan eleştirilere meclis oturumunda yanıt veren Kosova Başbakanı Albin Kurti, AB’ye vize serbestisinin ne zaman gerçekleşeceğine dair verilmiş bir sözünün bulunmadığını dile getirdi. Kosova’nın üzerine düşeni yaptığını yineleyen Kurti, AB’ye vize şartının kaldırılmasının Kosova’nın elinde olan bir durum olmadığını söyledi.

Hakkında yapılan eleştirilere meclis kürsüsünden yaptığı açıklamalarla yanıt veren Kurti, “Ben Kosova halkına, ne seçim kampanyası sürecinde ne de göreve başladıktan sonra, vize rejiminin kaldırılmasıyla ilgili hiçbir söz vermedim. 15 ay, 90 gün, bu yıl ya da gelecek yıl diyen siyasetçilerin örneklerini geçmişte gördük. Benden bu yönde bir söylem hiç duymadınız, çünkü konunun bize bağlı olmadığını biliyorum” dedi.

95 şartı yerine getirmelerine rağmen üye devletlerin kuşkucu yaklaşımlarının devam ettiğini vurgulayan Kurti, Avrupa Birliği kurumlarınca yapılan açıklamalarla üye devletlerin söylemleri arasındaki farklıklara da dikkat çekti. Bu birbiriyle bağdaşmaz açıklamaları açıklığa kavuşturmak için sabır ve kararlılıkla çalıştıklarını, ancak ellerinden gelen başka da bir şey olmadığını da sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani de daha önce yaptığı açıklamada, Kosova’nın vize serbestisi konusunda herhangi bir ek yönergeyi kabul etmeyeceğini açıklamıştı.
 

 

Bu içerik 30.06.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 70 kez okundu.