Küçük, Kuzey Makedonya'nın gerekli reformları uygulamadan AB üyelik müzakerelerine başlayamayacağını söyledi

Resim

Avrupa Liberaller ve Demokratlar İttifakı Partisi (ALDE) Eşbaşkanı ve Avrupa Parlamentosu Ülke Raportörü İlhan Küçük, gerekli reformları uygulamadan, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin gerçekçi bir şekilde AB üyelik müzakerelerine başlayamayacağını ifade etti.

Anayasa değişikliği gerçekleşmeden ülkenin AB ile müzakereye başlayamayacağının altını çizen Küçük, aynı zamanda Üsküp'ün yakın gelecekte bu değişiklikleri yapmaması halinde AB yolunda Arnavutluk'tan ayrılacağı konusuna da dikkatleri çekti. Küçük ayrıca, bu durumda Kuzey Makedonya'nın komşularıyla ciddi sorunları olan Sırbistan, Kosova ve Bosna-Hersek ile grupta kalacağını da bildirdi.

Kararın tamamen Kuzey Makedonyalı siyasilerin elinde olduğunu vurgulayan Küçük, “Yani, seçim çok açık – Kuzey Makedonya Cumhuriyeti sosyal ilişkilerde reform yaparak yoluna devam etmek mi yoksa AB’de net bir yol haritası olmayan başka bir gruba mı katılmak istiyor?” değerlendirmesinde bulundu.

Küçük’e göre, Kuzey Makedonya Parlamentosu'nda AB'ye katılım konusunda bir birlik yok sadece Makedon toplumunun korkularıyla oynanmaktadır.

Hiç kimsenin Üsküp’e ek şartlar eklemediğini ifade eden Küçük, bu şartların her iki tarafın anlaştığı ve parlamentolarında oylamaya sunduğu şartlar olduğunu, dolayısıyla artık bu anlaşmaların yerine getirilmesi gerektiğini vurgulayarak sözlerine son verdi.

Kaynak: https://novamakedonija.com.mk/makedonija/kjuchuk-bez-da-gi-sprovede-potrebnite-reformi-republika-makedonija-ne-mozhe-da-gi-zapochne-pregovorite-za-pristapuvanje-vo-eu/, (Erişim tarihi, 09.08.2023).

Bu içerik 09.08.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 29 kez okundu.