Kovaçevski ile Petkov isim ve uçak seferleri konularında anlaşmaya vardı

Kiril Petkov Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ne resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Aralarında Dışişleri Bakanı Teodora Gençovska, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Nikolay Sabev ve Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Kristiyan Vigenin’in de yer aldığı Bulgar heyeti, Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani tarafından havaalanında karşılandı. Resmi karşılama töreni, dün göreve başlayan ülkenin yeni başbakanı Dimitır Kovaçevski tarafından Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu'nda gerçekleştirildi.

Ziyaretin amacı, Bulgaristan’daki bir dizi seçim ve Üsküp'teki hükümet değişikliği nedeniyle kesintiye uğrayan iki ülke arasındaki diyaloğun yeniden tesis edilmesi olarak açıklandı. Ziyaret esnasında yeni bir belge imzalanmayacak; ancak ekonomi, kültür, altyapı, Avrupa entegrasyonu ve tarih alanlarında olmak üzere beş çalışma grubunun kurulması konusunda anlaşmaya varıldı. Kovaçevski, görüşmelerden önce Bulgaristan’ın Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin Avrupa entegrasyonu üzerindeki vetosunu kaldırma konusunda iyimser olduğunu söyledi ve Üsküp'ün kırmızı çizgilerini yineledi: “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti kendi dili ve kimliği olan bağımsız bir devlettir”.

İki başbakanın üzerinde anlaştıkları öncelikli konulardan biri, Bulgaristan’ın sadece uzun olan “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” adını değil, “Kuzey Makedonya” kısa adını kullanması hususu oldu. Her iki isim de resmen tanınıyor, ancak Bulgaristan bölgesel bir bağlantı içerdiği için kısa adı kullanmayı reddediyordu. Üsküp de, BM’ye toprak iddialarının olmadığını beyan etmeyi reddetmişti. Ancak bu sabah Dimitar Kovaçevski hükümeti BM’ye Bulgaristan ve diğer komşu ülkelere yönelik toprak haklarından feragat ettiğini bildiren bir nota gönderdi. Bu nedenle Bulgaristan da ülkenin kısa adı olan Kuzey Makedonya adını kullanmayı kabul etti.

Başbakan Kiril Petkov, Sofya-Üsküp uçuşlarının iki ay içinde faaliyete geçeceğine ilişkin de söz verdi. Bunun hangi şirketle gerçekleştirileceğinin henüz belli olmadığı belirtildi. Başbakan Kovaçevski, Sandanski-Berovo yolu üzerinde Klepalo Köyü yakınlarında bir sınır kontrol noktası inşa etme çalışmalarının hızlandırılması hususundaki talebini de dile getirdi.

Kaynak: https://segabg.com/node/203903 (Erişim tarihi, 18.01.2022)
Bu içerik 18.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 72 kez okundu.