Kovaçevski-Borell: Kuzey Makedonya ile müzakereler daha fazla gecikmeden başlamalı

Resim

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borell, resmî ziyaret için Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’e geldi.

Borell, AB Yüksek Temsilcisi olarak Kuzey Makedonya’ya gerçekleştirdiği ilk resmî ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Stevo Pendarovski, Başbakan Dimitar Kovaçevski, Meclis Başkanı Talat Caferi, Dışişleri Bakanı Bujar Osmani ve Savunma Bakanı Slavyanka Petrovska’nın yanı sıra muhalefet liderleriyle de görüşme planladı.

Borell, Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski ile görüşme gerçekleştirdikten sonra düzenlenen basın toplantısında “Bazı beklentilerin olduğunu biliyorum ve haklısınız. Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’un katılımı için resmî müzakerelere mümkün olan en kısa sürede başlamalıyız ve bir sonraki hükümetler arası konferansta bunun mümkün olacağını umuyorum.” şeklinde konuştu. Borell ayrıca “Bu, Avrupa için bir uyanış, Batı Balkan ülkeleriyle genişleme sürecinin yeniden canlandırılması için gereken bir an.” sözleriyle açıklamalarına devam etti.

Borrell konuşmasında tüm bölgenin olduğu gibi Kuzey Makedonya’nın da stratejik bir önceliğe sahip olduğunu ve AB’nin Avrupa perspektifini bu ülkeler için bir gerçeklik haline getirmeye kararlı olduğunu vurguladı.

Rusya-Ukrayna anlaşmazlığı konusunda, Kuzey Makedonya’nın Rusya’yı kınayan ve saldırgan tutumu nedeniyle yaptırımlar öngören duruşunu memnuniyetle karşıladığını, yaptırımları da desteklediğini ifade etti.

Bu içerik 14.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 195 kez okundu.