Kovaçevski Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde

ResimBaşbakan Dimitar Kovaçevski, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından önerilen yeni barış gündemi hakkında konsey huzurunda konuşma yapan ilk Kuzey Makedonya Başbakanı sıfatıyla bugün BM Güvenlik Konseyi'ne seslendi.
Kuzey Makedonya’nın BM üyeliğinin 30. yıldönümü onuruna konuşan Başbakan Kovaçevski, Kuzey Makedonya'nın içerde de dışarda da komşularıyla çatışmaları ve açık sorunları çözme konusunda örnek olduğunu ifade etti.
“Yeni barış gündemine katkıda bulunmak için ahlaki bir yükümlülüğümüz olan günümüzde, 1992'deki eski gündemden ve başarılı bir önleyici eylem olarak yüksek puan alan ülkemizdeki ilk BM önleyici misyonunun başlangıcından bahsetmeden edemeyiz.” diyen Kovaçevski, Kuzey Makedonya örneğinin pratikte barışın tesis edilmesi konusunda bir örnek teşkil ettiğini ifade etti.
Kuzey Makedonya’nın bağımsızlık sürecinin barış içerisinde yürütüldüğünden övgü ile bahseden Kovaçevski, ülkesinin tarihinde birçok kez doğru tarafta, demokratik dünyanın ve her ülkenin kendi kaderini tayin hakkının olduğu tarafta yer aldığını dile getirdi.
Konuşmasının son bölümünde tüm dünyaya BM Sözleşmesi’ne saygı gösterme çağrısında bulunan Kovaçevski, barış gündeminin istifade edilmesi gereken bir fırsat olduğunu ifade etti.
Kaynak: https://www.vesti.mk/article/64529e9700c724b55fcb6c01, (Erişim tarihi, 28.03.2023).
Bu içerik 03.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 44 kez okundu.