Kovaçevski, seçim tarihinin Parlamento’daki liderler buluşmasında resmileştirileceğini doğruladı

Resim
Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovacevski, 2024 yılında Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimlerinin yapılacağı tarihin tartışılacağı liderlik toplantısının Parlamento’da yapılacağını doğruladı.
Sözü edilen buluşmanın son liderler toplantısıyla aynı formatta liderler düzeyinde yapılacağını söyleyen Kovaçevski, toplantının gerçekleşeceği tarihi ise belirtmedi.
Mayıs ayının her iki seçim için uygun bir tarih olduğunu ve bunun diğer parti başkanları ve Meclis Başkanı tarafından da onaylandığını ifade eden Kovaçevski, yine de bu tarihin Meclis Başkanı ve tüm siyasi parti başkanlarının katılacağı geniş bir konsensüs ile belirleneceğine dikkatleri çekti.
“İktidardaki SDSM ve DBB’nin 2020'den itibaren imzaladığı ve Hükümet’in oluşumuyla da teyit edilen koalisyon anlaşmasına göre, başbakanın Arnavut etnik topluluğu saflarından olması gerekiyor ki bu da anayasamıza ve yasalarımıza uygundur.” şeklinde açıklamalarına devam eden Kovaçevski, personel atamalarının gündeme getirilmesi için henüz erken olduğunu söyledi.
Ortak cumhurbaşkanı adayı ve ortak milletvekili listeleri hakkındaki soruya Başbakan Kovacevski, ülkede, AB'ye girişi ve NATO'ya entegrasyonu savunan partilerden ve Avrupa Birliği üyeliğine ve NATO'ya karşı olan VMRO-DPMNE ve sol siyasi partilerden oluşan iki bloğun bulunduğunu, dolayısıyla vatandaşların, Avrupa yanlısı bir blok ile ülkenin Avrupalı geleceği için ya da henüz önerisi dahi sunulmamış bazı alternatif çözümlerden yana olacakları gibi çok kolay bir seçimle karşı karşıya kalacaklarını söyledi.
Anayasa değişiklikleri konusuna da değinen Kovaçevski, Avrupa Birliği'nin yükümlülüklerini yerine getirdiğini, geri kalanın ise (kimlik konularına atıfta bulunarak) bizim yerine getirmemiz gereken yükümlülükler olduğunu ifade etti.

Bu içerik 28.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 14 kez okundu.