Kovaçevski: Ekonomik entegrasyon bölge için önemli

Resim
Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski, Avusturya’da gerçekleştirilen 20. Viyana Ekonomi Forumu’na katıldı.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Kosova Başbakanı Albin Kurti, Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov ve Moldova Başbakanı Dumitru Alaiba ile birlikte “Zor Dönemlerde Ekonomik İş Birliği İnşa Etmek” adlı panelde bir konuşma gereçekleştiren Başbakan Kovaçevski, ekonomik iş birliğinin ve entegrasyonun bölge için kilit öneme sahip olduğunun ve Avrupa Birliği'ne doğru itici bir güç olduğunun altını çizdi.
Bu konuda Kuzey Makedonya’nın çok şey başardığını ve bu yolda ilerlemeye devam ettiğini ifade eden Kovaçevski, “Avrupa Birliği’nin iki sınırı olamaz. Bu sürdürülebilir bir durum değildir. Şu anda AB'nin bir dış sınırı, bir de Batı Balkan ülkelerinin hemen sınırında uzanan bir iç sınırı bulunmaktadır. Dolayısıyla siyasi olduğu kadar ekonomik entegrasyonunun da gerçekleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle, Avrupa Komisyonu Başkanı’nın Batı Balkanlar'ın büyümesine yönelik planını kararlılıkla destekliyoruz. Geçtiğimiz iki yılda, kriz döneminde Kuzey Makedonya, özellikle AB ile ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda pek çok önemli şey başardı. Bütün bunları NATO üyeliğiyle inşa ettik.” şeklinde konuştu.
Konuşmasının devamında Kovaçevski, “Açık Balkan” gibi girişimlerin bölge ekonomisinin gelişimi için önemli olduğunu, Sırbistan ve Arnavutluk ile yapılan girişimin ardından üç ülke arasındaki ticaretin yüzde 25’lik artış kaydettiğini ifade etti

 

Bu içerik 13.11.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 28 kez okundu.