Kovacevski: Beş yıl önce yapılmış olan stratejik hatanın beş dakikada çözülmesi beklenemez

Resim
Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski, Bratislava’da düzenlenen Küresel Güvenlik Forumu Globesec 2023 kapsamında gerçekleştirilen “Açık Yollar: Balkanlar Yeniden Oyuna Dönüyor” konulu panele katıldı.
Başbakan Kovaçevski, AB’nin, birkaç yıl önce Kuzey Makedonya ve Arnavutluk’un veto edilmesiyle yapılan stratejik hatanın farkına ancak Ukrayna Savaşı’ndan sonra vardığını ifade etti.
“Bir hata yapıldığında bunun beş dakikada telafi edilmesi beklenemez.” diyen Kovaçevski sözlerine, “Stratejik hatalar en az 5-10 yıllık bir süreçte etkisini gösterir. Avrupa Komisyonu Başkanı’nın ülkelerimiz için çok iyi bir dost olduğunu, salgın, ekonomik kriz, enerji krizi gibi en zorlu zamanlarda bize yardım ettiğini biliyorum. Aldığımız yardımlar gerekliydi ama şunu da belirtmeliyim ki, Arnavutluk ve Yunanistan başbakanları ile birlikte biz, halkımız ve kurumlarımız krizin çözümü için çok çalıştık ve nihayet bu krizleri aşmayı başardık.” cümleleriyle devam etti.
Kovaçevski konuşmasının devamında ayrıca, hiçbir ülkenin NATO ve AB üyesi olmak için Kuzey Makedonya kadar zor ve sancılı kararlar vermek zorunda kalmadığını vurguladı.
Hukukun üstünlüğü ve diğer bazı şeyler nedeniyle bir tür vetonun icat edildiğini söyleyen Kovaçevski, o dönemde birliğe katılan ülkelerin hukukun üstünlüğü ve demokrasi konusunda Fransa veya İsveç düzeyinde oldukları fikrine katılmadığını ifade etti.
Kuzey Makedonya’nın da bağımsızlığın ilanından itibaren bütün kurumlarını sıfırdan inşa etmeye başlayarak çok yol katettiğini vurgulayan Kovaçevski, Avrupa Konseyi’nin Balkanlar’ın entegrasyonu konusunda net bir stratejisinin olması gerektiği sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Kaynak: https://rb.gy/g8x7a, (Erişim tarihi, 31.05.2023).
Bu içerik 31.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 49 kez okundu.