Kovaçevski: AB üyeliğinin kapıları bize açık, şimdi birleşme zamanı

Resim

Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski, ülkenin Avrupa Birliği’ne katılım süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“AB üyeliğine kapının açılması yönünde net sinyaller geliyor. Bir karar vermek bizim elimizde. Şimdi ilk defa, tıkanıklık içeriden geliyor.” şeklinde konuşan Kovaçevski, bu nedenle ülkenin AB'ye girişi için gereken kararları almak üzere hepimizin bir Avrupa cephesinde toplanmasının gerekli olduğunu söyledi.

Sitel haberin "Günün Konusu" programında konuşan Kovaçevski, Almanya Şansölyesi, Fransa Cumhurbaşkanı, Avrupa Konseyi Başkanı ve Avrupa Komisyonu Başkanı ile görüştüğünü ve her taraftan Kuzey Makedonya'nın AB üyeliği için kapının açılacağı yönünde net sinyaller aldığını, ancak bu sefer blokajın içeriden geldiğini, bu yüzden karar verecek cesarete sahip olunması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Birliği ile müzakereler açısından Kuzey Makedonya'yı Hırvatistan'la karşılaştıran Kovaçevski, müzakerelere başlandığında aynı durumda olduğumuzu ancak Hırvatistan’ın çoktandır AB’ye üye olmasına rağmen Kuzey Makedonya’nın hala beklemekte olduğunu vurguladı.

Ülkenin AB reform süreçleriyle ilgili olarak AB üyeliği garantisi alıp alamayacağı sorulduğunda Başbakan Kovacevski, AB'nin geleceğinin İspanya'da yapılacak olan birliğin önümüzdeki gayrı resmi zirvesinde tartışılacak konulardan biri olduğunu söyledi.

Kovaçevski, diğer açıklamalarında, Avrupa yolumuz için gerekli kararların alınabilmesi için bir Avrupa cephesi oluşturulması gerektiği yönündeki tutumunu yineledi.

Kaynak: https://www.vesti.mk/article/651c5a1fde285290da8d8456, (Erişim tarihi 04.10.2023) 
Bu içerik 03.10.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 30 kez okundu.