Kosovalı Sırplar ülkedeki kurumlardan ayrılma kararı aldığını duyurdu

Kosovalı Sırpların en büyük siyasi partisi Sırp Listesi, Kosova’daki tüm kurumlardan ayrılma kararı aldıklarını duyurdu.

Sırp Listesi Başkanı Goran Rakiç, “Biz siyasi kurumlardan ayrılma kararı aldık. Tüm Sırplar da Kosova’nın kuzeyindeki dört belediyeden, yargı ve polis gibi idari kadrolardan ayrılma kararı aldı.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Zveçan’da kapalı kapılar ardında yapılmış olan görüşmeden çıkan kararın ilanı ile birlikte emniyet ve yargıdaki tüm Sırp çalışanlar görevlerinden istifa ettiklerini bildirdiler.

Resim

Rakic, toplantıda, Kosova’nın araç plakalarının yeniden tescili yönündeki tek taraflı ve yasa dışı kararlarını geri çekene ve Brüksel’deki Kosova-Sırbistan diyaloğu kapsamında anlaşmaya varılan Sırp Belediyeler Birliğinin kurulması ile diğer tüm anlaşmalar uygulanıncaya kadar, kurumlardan çekilmelerinin yürürlükte kalması kararı aldıklarını söyledi.
Kosova hükümeti, Sırp makamlarınca Kosova'daki Sırplara verilen araç plakalarının "RKS" plakalarına dönüştürülmesi sürecini başlatmıştı. Kosova Emniyet Biriminin Kuzey Bölgesi Müdürü Nenad Djuriç bu kararı tanımadığını bildirdi. Nenad Djuriç’in görevden uzaklaştırılmasıyla birlikte Sırp Listesi, ülkedeki tüm Sırpların idari ve siyasi kurumlardan ayrılma kararı aldıklarını bildirdi.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, istifaları, Sırbistan'ın Kosova'nın kuzeyini istikrarsızlaştırma amaçlı eylemleri olarak değerlendirdi. Facebook üzerinden yapmış olduğu bir açıklama ile kurumların, uluslararası ortaklarımızla yakın iş birliği içinde, ülkenin her bölümünde sorunsuz çalışmak ve kamu güvenliğini sağlamak için gerekli adımları atacağına dair güvence verdi.

Kosova Başbakanı Albin Kurti ise, Kosovalı Sırp vatandaşlara işlerini bırakmama çağrısında bulundu. Facebook üzerinden yapmış olduğu bir açıklamada, Kosovalı Sırp vatandaşlara siyasi manipülasyon ve jeopolitik oyunlara kapılmamaları gerektiğini, kendisinin Kosova Cumhuriyeti'nin anayasallığına ve yasallığına saygı göstererek kendilerine hizmet edecek olan başbakan olduğunu, önceliklerinin de etnik, din ayırımı yapmaksızın herkesin esenliğini ve huzurunu sağlayacak yolsuzlukla mücadele yani adalet ve ekonomik kalkınma yani istihdam olduğunu ifade etti.

Diğer taraftan Sırbitan Başbakanı Ana Brnabiç ile ilgili kurumların Sırbistan’daki temsilcileri Kosova Sırplarının istifa kararlarını desteklediklerini bildirdiler.

Bu içerik 05.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 125 kez okundu.