Kosova'ya vize serbestisi onaylandı, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama: Haksız yere gecikmiş bir adım!

Resim

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Avrupa Birliği Bakanlar Kurulu'nun Kosova'ya vize serbestisi kararının onaylandığı haberinin ardından bugün sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Sosyal ağlardan yaptığı paylaşımda Başbakan Edi Rama, kararı haksız yere gecikmiş bir adım olarak nitelendirdi.

Rama sosyal ağlardan yapmış olduğu paylaşımda, "Kosova'ya sanki Avrupa dışında bir ülkeymiş gibi davranmanın utanç veren lekesini nihayet kendi üzerinden kaldırıldı. AB tarafından yıllardır haksız yere ertelenen bir adım bugün atıldı. Bu önemli karardan dolayı sadece Kosova'yı değil, AB'yi de tebrik ederim.” diye yazdı.

Hatırlatmak isteriz ki, bu yıl 12 Ocak'ta Avrupa Parlamentosu Sivil Haklar, Adalet ve İçişleri Komitesi, vize serbestisi süreciyle ilgili Kosova konusunda görüş bildirmiştir. Komite ezici bir çoğunlukla vizelerin serbestleştirilmesi lehinde oy kullanmıştır.

Bu arada, geçen yıl 14 Aralık'ta Avrupa Birliği (AB) Büyükelçileri, Kosova vatandaşlarına vizelerin serbestleştirilmesine yönelik uzlaşma metnini onayladılar.

Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi Başkanlığı'nın müzakere heyetleri, Kosova tarafından verilen pasaport sahiplerine vizesiz seyahat için düzenleme taslağı üzerinde anlaşmaya vardı.

AB kurumları, Kosovalılar için vizesiz şartın Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sisteminin faaliyete geçtiği tarihten itibaren en geç 1 Ocak 2024 tarihinde uygulanacağı konusunda anlaştılar.

Kaynak: https://telegrafi.com/miratohet-liberalizimi-vizave-per-kosoven-rama-nje-hap-vonuar-padrejtesisht/ (Erişim tarihi, 10.03.2023).

Bu içerik 10.03.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 38 kez okundu.