Kosova ve Sırbistan sınır anlaşmazlığını sona erdiren anlaşmayı imzaladı

Resim

Kosova ve Sırbistan araç plakaları üzerinden yaşanan sınır anlaşmazlığına çözüm bulma konusunda nihayet uzlaşma sağladılar. Haberi, iki ülke arasında çarşamba ve perşembe günleri gerçekleşen görüşmelere öncülük eden Avrupa Birliği özel temsilcisi Miroslav Lajcak Twitter’dan duyurdu.

İmzalanan anlaşmaya göre, pazartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere, komşu ülkeden giriş yapan araçlar hususunda hem Kosova hem de Sırbistan paralel uygulamalara başvuracak. Araç plakalarına sınır noktalarında ülke bayraklarını ve isimlerini kapatacak şekilde sticker yapıştırılacak.

Ek olarak, sınır kontrol noktalarına bağlanan iki yoldaki bariyerler kaldırılırken, Belgrad destekli Kosovalı Sırpların kurdukları barikatlar çevresinde düzeni sağlamak için bölgeye sevk edilen Kosova özel timi geri çekilecek. NATO önderliğindeki Kosova Kuvvetleri misyonu iki hafta boyunca bölgede konuşlandırılacak.

Son olarak, ortak bir çalışma grubu altı ay süre içinde soruna Avrupa Birliği normlarıyla uyumlu kalıcı bir çözüm bulmaya çalışacak.

Bu içerik 01.10.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 93 kez okundu.