Kosova ve Sırbistan'daki duruma Amerika’dan gelen mesaj: “Kriz ve gerilim yok, Birliğin Kosova Anayasasına göre kurulması gerekiyor”

ResimYasadışı barikatların kurulması ve 20 gün sonra kaldırılmasıyla Kosova'nın kuzeyinde yaşanan gerilim sonrasında beklendiği gibi Amerika Birleşik Devletleri'nin üst düzey yetkilileri Kosova ve Sırbistan'ı ziyaret etti. Pek çok uzmana göre bu ziyaretin amacı, daha fazla gerilimi önlemek ve bu iki devlet arasında hızla nihai bir anlaşmaya varmak.

Her iki ülkedeki taraflarla halihazırda tartışılan şey, Amerika Birleşik Devletleri'nin de desteklediği Fransız-Alman Planı (Avrupa Birliği önerisi) ile ilerlemek. Bu arada, Amerikalılar ve Avrupalıların Kosova ve Sırbistan için vurguladıkları temel talep, Brüksel anlaşmalarının uygulanmasıyla ilerlemek. Bunların yanı sıra Sırbistan için en önemli mesaj, bölgede gerilimi kışkırtmamak ve Kosova'da yaşanacak herhangi bir krizin ABD'nin Sırbistan ile işbirliğini engelleyeceğidir.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın kıdemli danışmanı Derek Chollet, Kosova ve Sırbistan ziyareti sırasında diyaloğun ilerlemesi gerektiğini söyledi. Amerikalı diplomat Gabriel Escobar, Balkanlar delegesi ile tüm görüşmelere eşlik ederek, bölgeye bir ültimatom vermeye değil, AB ile işbirliği içinde Kosova-Sırbistan diyaloğunu desteklemek için geldiğini söyledi.

Bu içerik 13.01.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 71 kez okundu.