Kosova ve Sırbistan cumhurbaşkanları AB zirvesinde bir araya geldi

Resim
Kosova ve Sırbistan cumhurbaşkanları şiddete dönüşen siyasi krizi çözüme ulaştırmak için Perşembe günü Moldova’da bir araya geldi. AB öncülüğünde gerçeklesen zirvede Fransa ve Almanya’nın taraflara gerilimi azaltacak hızlı adımlar atmaları yönünde baskı yaptığı belirtildi.
Kosova’nın Sırp nüfusun yoğunlukta olduğu kuzey belediyeleri bir süredir tırmanan gerilimin ardından Pazartesi günü şiddetli çatışmalara sahne olmuştu. Kosovalı Sırplar tarafından boykot edilen belediye seçimlerini kazanan Arnavut belediye başkanlarının göreve başlamasına engel olmak isteyen protestocular NATO’nun görevlendirdiği Kosova Barış Gücü (KFOR) askerleriyle çatışmış, olaylar 30 KFOR askerinin ve 52 protestocunun yaralanmasına neden olmuştu. Kosovalı Sırpların protesto ettiği belediye seçimlerinde oy kullanma oranı %3.5 olarak kaydedilmişti.
Vuçiç ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada gerilimi azaltacak bir çözümün çok yakın olduğunu belirten Kosova Cumhurbaşkanı Osmani, Sırbistan’ın da Mart ayında imzalanan anlaşma kapsamında verdiği taahhütlere saygı göstermesi gerektiğinin dikkat çekti. Sırbistan Cumhurbaşkanı’nı Kuzey Kosova’daki gerilim hakkında sızlanmak, şikâyet etmek ve doğruları söylememekle itham eden Osmani, hukuki anlamda gereklilikler ortaya çıkması durumunda ise yerel seçimlerin yenilenebileceğini sözlerine ekledi.
Moldova’da gerçekleşen zirveden önce konuşan Vuçiç ise Kosova hükümetinin Kuzey Kosova’da görevlendirdiği özel polis birimlerinin bölgedeki varlıklarını yasadışı olarak nitelendirmiş ve “sözde belediye başkanlarının” görevden el çektirilmesi gerektiğini dile getirmişti. Yaptığı açıklamada Vuçiç, "Sırbistan durumu yatıştırmak için elinden gelenin en iyisini yapacak, bu da Sırpları sakin ve barışçıl bir şekilde süreci devam ettirmeye ikna etmeye çalışacağımız anlamına geliyor" ifadelerinde bulunmuştu.
Fransa ve Almanya’nın öncülüğünde bir araya gelen zirvenin ardından açıklamalarda bulunan Fransa Başkanı Emmanuel Macron ise, Paris ve Berlin’in taraflardan gerilime sahne olan dört kuzey belediyesindeki yerel seçimlerin Sırp nüfusun katılımı ile ivedilikle yenilenmesini talep ettiklerini belirtti. Kosova’yı ülkenin kuzeyindeki Sırpların yerel yönetimde daha fazla söz sahibi olmaları için bir yöntem olarak görülen Sırp Belediyeler Birliği’nin kurulması hususunda verdiği taahhütlere uyma noktasında ilerleme kaydetmeye çağırdıklarını da belirten Macron, her iki taraftan da önümüzdeki hafta “net cevaplar” ile gelmelerini istediklerini de sözlerine ekledi.

 

Bu içerik 01.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 27 kez okundu.