Kosova ve Sırbistan araç plakaları konusunda anlaşmaya vardı

Kosova ve Sırbistan, Kuzey Kosova'da etnik çatışmayı tetikleyebileceğine dair endişeleri artıran araç plakaları konusundaki uzun süredir devam eden anlaşmazlığı sona erdirmek için anlaşmaya vardı.

Resim
Anlaşmayı Twitter’dan yaptığı açıklama ile müjdeleyen Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borell, “Kosova ve Sırbistan baş müzakerecilerinin AB arabuluculuğu kapsamında gerilimin artmasını önlemek için alınacak önlemler ve ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik teklife tamamen konsantre olmaları hususlarında anlaşmaya vardıklarını duyurmaktan büyük memnuniyet duyuyorum" dedi.

Borrell’in açıklamasına göre, Sırbistan Kosova şehirlerinin kodlarını taşıyan araç plakaları tesis etme işlemine son verirken Kosova da Sırbistan plakalı araçların yeniden tesciliyle ilgili atacağını duyurduğu adımları durduracak.

Kosova daha önce yaptığı açıklamalarda Sırbistan plakalı araçlarını Kosova devletinin tesis ettiği plakalarla değiştirmeyen araç sahiplerine bu hafta itibariyle maddi para cezası uygulamaya başlayacağını duyurmuştu. Kosova Başbakanı Albin Kurti ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic arasında hafta başında AB arabuluculuğunda gerçeklesen zirvede anlaşmaya varılamamış, Kosova para cezası uygulamasının yürürlüğe girmesini 48 saat süreyle ertelemişti.
 
Bu içerik 24.11.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 174 kez okundu.