Kosova ve Sırbistan, Brüksel'de Sırp çoğunluklu belediyeler konusunda çatıştı

ResimBir AB yetkilisi Brüksel'deki üst düzey görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, Kosova ve Sırbistan'ın, Sırp azınlığın Kosova'daki çıkarlarını temsil edecek bir Sırp Çoğunluklu Belediyeler Birliği'nin kurulması konusunda hâlâ "uzlaşamadığını" söyledi.
Kosova Başbakanı Albin Kurti Salı günü, Sırpların Kosova'daki çıkarlarını temsil edecek bir Sırp Çoğunluklu Belediyeler Birliği kurulmasına yönelik yasa taslağını kabul etmeyi reddetti. Kurti, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Brüksel'de görüştükten sonra Twitter'da, “Temel olarak taslağa katılmıyorum. Bu taslak, Kosova'da bir Sırp Cumhuriyeti kurma arzusunu temsil ediyor.” şeklinde paylaşımda bulundu.
Kurti ayrıca, 2013 yılında Kosova ve Sırbistan'ın normalleşme görüşmelerinin bir parçası olarak üzerinde anlaşmaya vardığı ancak şu ana kadar hayata geçirilemeyen Sırp Çoğunluklu Belediyeler Birliği için kendi "vizyonunu" yayınladığını da açıkladı. Kurti'nin önerisine göre kurulacak birliğin, Kosova'nın bağımsızlığını tanıması ve "bölgesel olmayan (non-teritorial) bir proje" olması gerekiyor.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic Salı günkü görüşmeden sonra durum hakkında "çok endişeli" olduğunu söyledi. Brüksel'de basına konuşan Vucic, "Sırp Belediyeler Birliği'nin kurulması konusunda, Priştine'nin on yıl önceki yükümlülüğünü yerine getirmek istemediği açık." dedi.
Borrell ise görüşmeden sonra taslak tüzüğün "nihai taslak değil, bir başlangıç noktası" olduğunu söyledi. "Beklendiği gibi, [dahil olan] tarafların görüşlerinin bu birliğin/topluluğun doğası konusunda çok farklı olduğunu" kabul etti. "Ancak, aynı fikirde olmasalar bile, bu ilk taslağı tartışmalar için bir başlangıç noktası olarak alarak, bu birliğin tüzüğü hakkında yakın gelecekte müzakerelere başlama konusunda anlaştılar" diye ekledi.
Çarşamba sabahı, Kosova Yerel Yönetimler İdaresi Bakanı Elbert Krasniqi, Facebook'ta, birliğin tüzüğünü hazırlayan ekibi görevden aldığını duyurdu. Sırp hükümetinin Kosova Ofisi Başkanı Petar Petkovic, kararı "skandal bir karar" olarak nitelendirdi. Petkovic, "Kurti'nin on yıl sonra nihayet resmen başlayan diyalog ve Sırp Çoğunluklu Belediyeler Birliği'ni kurma sürecini, yalnızca on saat sonra yarıda kestiğini" iddia etti.
Brüksel'deki toplantıda ayrıca Kurti ve Vucic, 1998-99 savaşı sırasında iz bırakmadan kaybolan kişilerin bulunmasını kolaylaştırmayı amaçlayan bir bildirgeyi onaylama konusunda anlaştılar. Bildiride, “Bu kapsamda, her iki tarafın kurumlarında bulunan tüm materyaller, notlar, emirler, belgeler, videolar, ses kayıtları ve gizli statüde olanlar da dahil olmak üzere diğer her türlü belgeler paylaşılacaktır” denildi.
Bu içerik 03.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 38 kez okundu.