Kosova ve Kuzey Makedonya cumhurbaşkanlarından ortak basın toplantısı

Resim

Kosova’yı ziyaret eden ilk Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı olan Stevo Pendarovski, görüşmenin ardından Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Pendarovski, iki ülkenin karşılıklı ilişkileri güçlendirmek için iş birliğini sürdüreceklerini belirterek, Kosova ile tecrübe alışverişinde bulunmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

Kosova ve Sırbistan arasındaki diyalog sürecine de değinen Pendarovski, “Kuzey Makedonya bölgeyi tehlikeye atmayacak karşılıklı çözümleri destekliyor. AB ve NATO hedeflerine ilişkin deneyimlerimizi de paylaşmaya hazırız. Ekonomik refahı olan bir bölgeye sahip olmak istiyoruz ve bölgesel girişimler konusunda Kosova’yı destekliyoruz” şeklinde açıklamasına devam etti.

Ortak basın toplantısında konuşan Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani de bölgenin barış ve istikrara ihtiyacı olduğunu belirterek, Rusya’nın Sırbistan üzerinden varlık göstermesine izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Pendarovski’nin ziyaretinin iki ülke arasında yeni iş birliği imkanları yaratacağını ve iki ülke arasında var olan iyi ilişkilerinin bir kanıtı olduğunu belirtti.

Osmani, Kosova ve bölgenin, Rusya’nın Sırbistan üzerinden istikrarı bozan eğilimleri nedeniyle hala büyük bir güvenlik riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, “Kosova olarak, bu tür istikrarsızlaştırıcı etkileri önlemek için Batı Balkanlar’daki tüm ortaklarımızla ve diğer ortaklarla birlikte çalışmaya kararlıyız. Bölgenin, Avrupa’ya entegrasyona yönelik somut adımlar atması gerekiyor, ancak aynı zamanda barış ve uzun vadeli istikrara da ihtiyacı var” dedi.

 

Bu içerik 15.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 102 kez okundu.