Kosova ve Arnavutluk arasında iki anlaşma gözden geçirilecek

Resim

Bütçe, Çalışma ve Transferler Komitesi, Kosova Cumhuriyeti ile Arnavutluk Cumhuriyeti arasındaki iki anlaşmayı gözden geçirmek için bugün (Çarşamba) toplanacak.
Gündemde yer alan duyuruya göre, Kosova Hükümeti ile Arnavutluk Hükümeti arasındaki sosyal güvenlik anlaşmasının onaylanmasına ilişkin yasa taslağı yer alıyor. Aynı zamanda, Kosova ile Arnavutluk Bakanlar Kurulu arasında gümrük faaliyetlerinin uygulanması ve malların giriş çıkışlarının kontrolüne ilişkin anlaşma da onaylanacak. Komisyonun saat 10:00’da toplanması beklenmektedir.
Geçen yıl 26 Kasım'da Kosova Hükümeti ile Arnavutluk Hükümeti arasındaki yedinci ortak toplantı Elbasan'da yapılmıştı. Toplantıda 13 anlaşma imzalanmıştı.
İmzalanan 13 anlaşma şunlardır:
  1. Arnavutluk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu ile Kosova Cumhuriyeti Hükümeti arasında gümrük prosedürlerinde karşılıklı faaliyetlerin uygulanması ve/veya malların giriş/çıkışının kontrolü hakkında anlaşma.
  2. Arnavutluk Cumhuriyeti Bakanlar Konseyi ile Kosova Cumhuriyeti Hükümeti arasında Hükümetler Arası Koordinasyon Sekreterliği’nin kurulmasına ilişkin işbirliği protokolü.
  3. Arnavutluk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu ile Kosova Cumhuriyeti Hükümeti arasında geçici oturma izni alma usul ve koşullarının kolaylaştırılmasına ilişkin anlaşma maddesi.
  4. Arnavutluk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu ile Kosova Cumhuriyeti Hükümeti arasında yerel sınır trafiği rejiminin kuralları hakkında anlaşma.
  5. Arnavutluk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu ile Kosova Cumhuriyeti Hükümeti arasında, Arnavutluk Cumhuriyeti ile Kosova Cumhuriyeti arasındaki Shishtavec (Kukës)-Krushevo (Dragash) ortak sınır geçiş noktasının açılmasına ilişkin anlaşmanın değiştirilmesi anlaşması.
  6. Arnavutluk Cumhuriyeti Bakanlar Konseyi ile Kosova Cumhuriyeti Hükümeti arasında medeni ve ticari konularda karşılıklı adli yardıma ilişkin anlaşma.
  7. Arnavutluk Cumhuriyeti ile Kosova Cumhuriyeti arasında sosyal güvenlik anlaşması.
  8. Arnavutluk Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı ile Kosova Cumhuriyeti Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı Arasında Ortak Yıllık Kültür Takvimi hakkında anlaşma.
  9. Arnavutluk Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı ile Kosova Cumhuriyeti Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında kültürel miras ve müzeler alanında işbirliği anlaşması.
  10. Arnavutluk Cumhuriyeti Altyapı ve Enerji Bakanlığı ile Kosova Cumhuriyeti Çevre, Planlama ve Altyapı Bakanlığı arasında Durrës-Priştine demiryolu bağlantısının inşası için işbirliği muhtırası.
  11. Arnavutluk Cumhuriyeti Sağlık ve Sosyal Koruma Bakanlığı ile Kosova Cumhuriyeti Maliye, Çalışma ve Transfer Bakanlığı arasında işbirliği anlaşması.
  12. Arnavutluk Cumhuriyeti Eğitim ve Spor Bakanlığı ile Kosova Cumhuriyeti Eğitim, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Bakanlığı arasında yükseköğretim kurumları tarafından verilen diplomaların, sertifikaların ve bilimsel derecelerin karşılıklı tanınması ve birleştirilmesi alanında işbirliği ve diğer yetkili kuruluşlar anlaşması.
  13. Arnavutluk Cumhuriyeti Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı ile Kosova Cumhuriyeti Tarım, Ormancılık ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı arasında tarım alanında işbirliği anlaşması.

Kaynak: https://www.gazetaexpress.com/sot-shqyrtohen-dy-marreveshje-mes-kosoves-dhe-shqiperise/ (Erişim tarihi, 16.02.2022)

Bu içerik 16.02.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 79 kez okundu.