Kosova ve Arnavutluk, ABD önderliğindeki potansiyel bir Ukrayna misyonuna hazır

Resim

Kosova ve Arnavutluk, Rus işgali endişelerinin arttığı bu dönemde, Ukrayna’da ABD öncülüğünde gerçekleştirilebilecek potansiyel herhangi bir görevde rol almaya hazır olduklarını dile getirdiler. Komşuları Karadağ ve Kuzey Makedonya ise konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadılar.

Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde Rus birliklerinin Ukrayna sınırına konuşlandırılmasından doğan endişe giderek artarken, bazı Balkan ülkeleri olası bir Rus işgaline karşı gerçekleşebilecek ABD önderliğindeki herhangi bir karşı müdahalede hizmete hazır olduklarını çoktan ilan ettiler.

ABD ve NATO’nun Rusya’nın olası Ukrayna işgaline askeri bir yanıt vermesi beklenmezken, Kosova Savunma Bakanlığı yine de her durumda yardıma hazır olduklarını belirtti. Kosova Savunma Bakanlığı Stratejik İletişim Başkanı Sefer Isufi BIRN’e verdiği mülakatta, “Ana ve değişmez stratejik müttefikimiz olarak ABD, Kosova Güvenlik Güçleri’nin operasyonel kabiliyetlerini ve kapasitesini en iyi şekilde bilmektedir. Her zaman söz verdiğimiz gibi, bölgesel barış, güvenlik ve istikrara hizmet edecek her operasyonda yanlarında olmaya hazırız. ABD nerede ise Kosova da orada” dedi.

NATO üyesi olmayan Kosova’nın destek açıklamasının yanı sıra, ittifaka 2009 yılında katılan Arnavutluk’tan da gelecekteki olası bir NATO operasyonunda yer almaya hazır olduklarına yönelik ipuçları geldi. “Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri’nin ABD ve NATO’nun aldığı her kararı destekleyeceğini” Tiran merkezli Report televizyonuna verdiği demeçte dile getiren Albay Ardian Lulaj, “Talep edilmesi halinde katılırız, çünkü NATO’ya katılmak sadece almakla değil vermekle de ilgilidir. Askerlerin her zaman hazır olduklarını size temin edebilirim” dedi.
 

 

Bu içerik 07.12.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 77 kez okundu.