Kosova-Sırbistan görüşmelerinde yeni dönem: Kurti ve Vucic Brüksel’de bir araya gelecek.

Kosova siyasetinde bu hafta tüm gözler AB’nin Kosova-Sırbistan diyaloğundan sorumlu özel temsilcisi Miroslav Lajcak ile ABD’nin Batı Balkanlar özel temsilcisi Matthew Palmer’in Priştine ziyaretindeydi. Aralarında Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Başbakan Albin Kurti, ve Sırp tarafından yetkililerin de bulunduğu birçok üst düzey isim ile bir dizi görüşme gerçekleştiren Lajcak ve Palmer Brüksel’in ilerleyen günlerde Kosova Başbakanı Kurti ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic zirvesine ev sahipliği yapacağını açıkladı.

Kosova-Sırbistan diyaloğunun yeniden canlandırılmasını amaçlayan ziyaretin akabinde gerçekleşen basın açıklamasında Cumhurbaşkanı Osmani, sürecin karşılıklı tanıma ile sonuçlanmasını temenni ettiklerini belirtirken, Kosova’nın toprak bütünlüğüne, anayasal düzenine ve işlevselliğine saygı duyulması gerektiğinin önemini vurguladı. Haziran ortası gerçekleşmesi beklenen Brüksel zirvesine atıfta bulunan Kurti ise Avrupa Birliği ve ABD arasındaki işbirliği ve koordinasyonun diyaloğun başarıyla sonuçlanması için gerekliliğine dikkat çekti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin öncelik edinilmesinin yanı sıra, Birleşik Devletler heyeti açısından Kosova-Sırbistan diyaloğu Kosova özelinde ekonomik kalkınmanın sağlanabilmesi ve dolayısıyla Avrupa sistemine entegrasyonunun gerçekleşmesi bakımından da öncü niteliğinde. Kapsamlı bir anlaşmanın hem daha çok yabancı yatırımcının Kosova’ya çekilebilmesinde hem de iş olanaklarının arttırılabilmesinde hayati önem arz ettiğini vurgulayan Palmer, Amerikan ticaret odasının bölgesel ekonomik entegrasyona katkılarını kaydederken Kosova’nın Avrupa Birliği’ne entegrasyonunun da Birleşik Devletler için nihai hedef olduğunu belirtti.

Resim 

Kaynak: EuropeanWesternBalkans

Haber Tarihi: 01/06/2021

Bağlantı adresi: https://europeanwesternbalkans.com/2021/06/01/lajcak-and-palmer-with-top-officials-in-pristina/ (erişim tarihi 09/06/2021)

Bu içerik 01.06.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 84 kez okundu.