Kosova Özel Mahkemesi eski Başbakan Thaçi’nin tutukluluk süresini uzattı

Resim

Lahey’deki Kosova Özel Mahkemesi savaş suçu işlemekle suçlanan eski Başbakan Haşim Thaçi’nin tutukluluk süresinin devamına karar verdi.
Thaçi’nin şartlı tahliyesi için yapılan başvuru mahkemenin ön duruşma yargıcı Nicolas Guillou tarafından, kaçma ve tanıkları engelleme endişeleri öne sürülerek, reddedildi. Guillou, yaptığı açıklamada, “Thaçi’nin kaçma, duruşmanın işleyişini engelleme ve davayla ilgili ifade ve/veya delil sunmuş ya da sunabilecek kişiler de dâhil olmak üzere Kosova Kurtuluş Ordusu karşıtı olarak algılanan kişilere karşı başka suçlar işleme risklerinin devam ettiğini” belirtti.
Savunma makamının Thaçi’nin şartlı tahliyesi için sunduğu dayanaklardan biri de Kosova polisinin ön duruşma hâkimi tarafından belirlenecek tüm şartların yerine getirileceğine dair sunduğu garanti olmuştu. Savcılık ise Kosova’daki hiçbir tahliye koşulunun söz konusu riskleri azaltamayacağı hususunda ısrarcı olmuştu. Savunmanın Thaçi’nin kamuoyu tarafından bilinmeyen ve hâkimin sunacağı şartları yerine getirmeyi taahhüt eden üçüncü bir ülkeye yerleştirilmesi önerisi de hâkim Guillou tarafından, “uygulanabilecek hiçbir önlemin Thaci’nin oluşturduğu tehlikeleri yeterince engelleyemeyeceği” gerekçesiyle, reddedildi.
Thaçi ve diğer üç sanık, aralarında kanunsuz gözaltı, işkence, cinayet ve zorla kaybetme gibi bir dizi savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekle suçlanıyorlar. Bahse konu suçların büyük çoğunluğunun Mart 1998 ve Eylül 1999 arasında Kosova Kurtuluş Ordusu’nun Arnavutluk ve Kosova’daki toplama kamplarında işlendiği iddia ediliyor. Sanıklar ise tüm suçlamaları reddediyor.

Kaynak: https://bit.ly/3ocLiYy (Erişim tarihi, 30.01.2022)

 

Bu içerik 28.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 72 kez okundu.