Kosova'nın kuzeyindeki çatışmalarda 34 NATO barış gücü askeri yaralandı

Resimİtalyan Savunma Bakanlığı, Pazartesi günü Kuzey Kosova’da çıkan çatışmalarda NATO'nun Kosova'daki barışı koruma misyonuna bağlı en az 34 askerin yaralandığını duyurdu. Yapılan açıklamada, Kosovalı Sırp protestocuların attıkları molotof kokteylleri nedeniyle yaralanan Kosova Barış Gücü (KFOR) askerleri arasında 14 İtalyan askerin yanı sıra birçok Macar ve Moldova askeri olduğu belirtildi. Çatışmalarda yaralanan İtalyan KFOR askerlerine iyi dileklerini ileten İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ise, "Yaşananlar bütünüyle bir sorumsuzluk ve asla kabul edilemez. KFOR'a yönelik yeni saldırılara müsamaha göstermeyeceğiz” ifadelerinde bulundu.
Kosova’nın etnik Sırp nüfusun yoğunlukta olduğu kuzey belediyelerinde tansiyon geçtiğimiz hafta içinde oldukça yükselmişti. Kosovalı Sırplar boykot ettikleri Nisan yerel seçimlerini kazanan Arnavut belediye başkanlarının göreve başlamasını engellemek amacıyla gerçekleştirdikleri gösterilerde Kosova polisiyle çatışmış, ardından Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic Sırbistan silahlı kuvvetlerine savaşa hazır olmaları emrini vermiş ve akabinde de KFOR askerleri Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç belediyelerindeki mevcudiyetini arttırmıştı.
Kosova polisi tarafından yapılan açıklamada, Pazartesi günü Zveçan’da yaşanan çatışmaların sebebinin ise protestocuların polise göz yaşartıcı gaz bombası atması ve belediye binasına zorla girmek maksadıyla polis tarafından kurulmuş olan güvenlik kordonlarını geçmeye çalışması olduğu belirtildi.
Sırp yetkililer tarafından verilen beyanatlar ise NATO üyesi ülkelerin ve Kosova polisinin olaylara ilişkin açıklamalarından farklılık arz ediyor. Sırbistan Savunma Bakanlığı’ndan Nemanja Starovic çıkan çatışmanın failinin barışçıl protestoculara yarın sabah tekrar toplanmak üzere dağılmaya karar verdikleri esnada flaş bombası atan KFOR olduğunu belirtirken, yaşanan olaylarda çok sayıda protestocunun yaralandığını dile getirdi. Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic ise, bölgede yaşayan Sırplara “sakinliklerini korudukları ve şiddetten kaçındıkları için” minnettarlığını ifade ederken, KFOR’un görevinin gaspçıların değil Kosova ve Metohija'daki halkın çıkarlarını ve barışını korumak olduğunu söyledi.
 

 

Bu içerik 30.05.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 40 kez okundu.