Kosova’nın hedefi NATO’nun Barış için Ortaklık programı

Resim

Kosova Dışişleri Bakanı Donika Gervalla Schwarz Cuma günü mecliste yaptığı açıklamada, Kosova'nın 2023'te NATO ittifakının Barış için Ortaklık programına üye olmayı hedeflediğini belirtti. Gervalla, geçtiğimiz yılın bir değerlendirmesini yaptığı ve dışişleri bakanlığının 2023 yılı hedefleri hakkında milletvekillerini bilgilendirdiği konuşmasında, Kosova’nın NATO üyeliğinin ön koşulu olan Barış için Ortaklık programına katılımı hakkında iyimser konuştu.

Dış politikalarının odak noktasının ise Kosova’nın bağımsızlığını tanımayan AB üyeleri İspanya, Slovakya, Kıbrıs Rum Kesimi, Romanya ve Yunanistan’ın Kosova’yı tanıması için çalışmak olduğunu dile getiren Gervalla, masada yeni bir tanıma olmasa da bu konuda bir hareketlilik olduğunu ancak bu adımları açıklayamayacağını iletti. Sırbistan’ın Kosova’nın tanınmaması için yürüttüğü kampanyaya da değinen Kosova Dışişleri Bakanı, Kosova’nın bağımsızlığını tanımış herhangi bir ülkenin bu kararını geri çekmesi hususunda bir gelişme olmadığını açıkladı.

Son olarak Kosova’nın AB üyeliği için yaptığı başvuruya da değinen Gervalla, Avrupa Konseyi’nin Kosova’nın başvurusunu yakın bir dönemde gündemine alacağını dile getirdi.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/en/europe/kosovo-aims-to-join-natos-partnership-for-peace-program-in-2023/2771517# (Erişim tarihi, 24.12.2022)

Bu içerik 23.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 43 kez okundu.