“Kosova Meclisi Srebrenitsa soykırımını tanıyan yasa tasarısını kabul etti.”

Resim
Karadağ Parlamentosunun benzer bir önergeyi kabul etmesinden haftalar sonra, Bosnalı Sırp güçleri tarafından işlenen Srebrenitsa soykırımının inkârını kınayan yasa tasarısı Kosova parlamentosundan geçti.  Srebrenitsa’da hayatını kaybedenler adına düzenlenen 26. anma törenlerine sadece günler kala kabul edilen karar Srebrenitsa katliamlarının Kosovalı milletvekilleri tarafından resmen soykırım olarak tanınması anlamına geliyor.
Kosova Başbakanı Albin Kurti yasa teklifini memnuniyetle karşıladığını belirtirken, mecliste kabulünü ise “doğru ve asil bir eylem” olarak niteledi. Kurti’ye göre, bu karar “her şeyden önce evrensel insani değerlerimiz ve barış ve adalet içinde yaşama arzumuz adına yapılmış bir hareket.”
Altı maddeli yasa taslağına göre “mağdurları karalamak ve işlenen suçların saiklerini gizlemek amacıyla bilinçli ve aleni bir şekilde Srebrenitsa soykırımını inkar eden her eğilim” kınanıyor. Taslakta, ek olarak, Kosova parlamentosu “tüm devletleri Srebrenitsa’daki soykırımı planlamaktan ve işlemekten sorumlu olanları adalet önüne çıkarmak için gerekli tüm girişimleri yapmaya çağırıyor” ifadelerine yer verildi.
Belgrad’da medya mensuplarının sorularını yanıtlayan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise Kosova meclisinin Srebrenitsa soykırımını resmen kınayan kararını “Karadağ parlamentosundan geçen karardan sonra komşu ülke meclislerinde de Sırbistan aleyhine benzer bir dizi karar alınacağını sizlere söylemiştim” sözleriyle değerlendirdi. “İyi komşuluk ilişkilerine bağlılık kisvesi altında sarf edilen, Sırplarin soykırım işlediği iddialarının asıl hedefinin Sırbistan’a darbe indirmek” olduğunu belirten Vucic, soykırımı kınayan yasa tasarılarının gelmeye devam edeceğini düşündüğünü de ekledi.

Bu içerik 07.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 110 kez okundu.