“Kosova karşılıklılık önlemlerini tekrar yürürlüğe koyuyor”

Resim
Başbakan Albin Kurti’nin liderlik ettiği Kosova hükumeti Sırbistan’a karşı mütekabiliyet tedbirlerini tekrar yürürlüğe koymaya hazırlanıyor. Tedbirler AB arabuluculuğunda gerçekleşen Kosova-Sırbistan müzakerelerine engel olduğu gerekçesiyle önceki hükumet tarafından kaldırılmıştı. Sanayi, Girişimcilik ve Ticaret Bakanı Rozeta Hajdari BIRN’e verdiği röportajda hükumetin karşılıklılık önlemlerinin tekrar tesisine ve dolayısıyla da seçim vaadini yerine getirmeye hazırlandığını dile getirdi. Planların hazır olduğunu belirten Hajdari, sürecin tek bir bakan aracılığıyla değil, tüm kabinenin ortak koordinasyonuyla yürütüldüğünün altını çizdi.
Kurti, 2021’in ilk aylarında gerçekleşen seçim kampanyası sürecinde, mütekabiliyet önlemlerinin tekrar tesisinin ilk icraatları olacağını ilan etmişti. Hali hazırda yürürlükte bulunan bazı tedbirlerin detayları hususunda daha derin bir inceleme talep ettiğini dile getiren Bakan Hajdari ise, “yürürlüğe girdikten sonra geri dönüş olmayacak” dedi. Tekrar tesisi mevzu bahis karşılıklılık önlemleri bir önceki Kurti hükumeti tarafından yürürlüğe konmuş, fakat hükumetin bir gensoru önergesiyle devrilmesini takiben, AB ve ABD’den gelen baskılarla birlikte Avdullah Hoti önderliğindeki hükumet tarafından 2020’nin Haziran ayında kaldırılmıştı. Dönemin Başbakanı Hoti amaçlarını Sırbistan ile olan “diyaloğun önündeki engellerin kaldırılması” olarak nitelemişti.
BIRN’in analizine göre, Sırp ve Bosnalıların Kosova’ya düşmanlığı olarak algılanan tanımama eylemine cevap olarak 2018’in Kasım ayında yürürlüğe konmuş olan gümrük vergisinin Kosova ekonomisi üzerine önemli bir etkisi olmamıştı. Kaldırılmasıyla yeniden başlayan Kosova-Sırbistan diyaloğunun etkisi de bundan farklı değil. Birbirinden tamamen farklı öncelikler dile getiren taraflar müzakerelerde henüz bir yol alabilmiş değil.

Bu içerik 20.07.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 266 kez okundu.