Kosova ile Bosna Hersek arasında vizeler kalkıyor

ResimBatı Balkan ülkelerinin dışişleri bakanları, Avrupa Birliği bakanlarıyla gerçekleştirdikleri zirvede kimlik kartlarıyla serbest dolaşım, yükseköğrenim diplomalarının tanınması ve tıp doktorlarının, diş hekimlerinin ve mimarların mesleki niteliklerinin tanınmasına ilişkin üç bölgesel anlaşmayı onayladılar.

Cuma günü Almanya’nın ev sahipliğinde Berlin Sureci kapsamında gerçekleştirilen zirvede Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Kosova, Karadağ ve Sırbistan dışişleri bakanları yer aldı. İmzalanan anlaşmalar arasında, özellikle Bosna-Hersek ve Kosova arasındaki ilişkileri ilgilendiren altı ülke vatandaşlarının vizesiz seyahati de yer alıyor.

Kimlik kartları ile serbest dolaşım konusunda fikir birliğine varabilmek için iki yıldır yoğun müzakerelerde bulunduklarını belirten Bölgesel İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Majlinda Bregu’nun ifadelerine göre, varılan anlaşma “Kosova ile Bosna-Hersek arasındaki Batı Balkanlar'daki vize rejiminin son duvarının ortadan kalkacağı anlamına geliyor.”

Üç anlaşmanın da 3 Kasım'da Berlin’de gerçekleştirilecek olan Berlin Süreci kapsamındaki Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde imzalanması bekleniyor.

 

 

Bu içerik 22.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 73 kez okundu.