Kosova için vizelerin serbestleştirilmesine ilişkin yönetmelik resmi AB gazetesinde yayımlandı

 Resim

Kosova’ya vize serbestisi sağlayan düzenleme Avrupa Birliği resmi gazetesinde yayımlandı. Aynı düzenlemenin bu yıl 15 Mayıs’ta yürürlüğe girmesi beklenirken, Kosovalılar 1 Ocak 2024’ten itibaren Schengen bölgesindeki ülkelerde vizesiz hareket edebilecekler.
Telegrafi gazetesinin haberine göre, Kosova’ya vizelerin serbestleştirilmesine ilişkin karar, 19 Nisan’da Kosova Başbakan Yardımcısı Besnik Bislimi’nin de katıldığı Avrupa Parlamentosu genel merkezinde imzalandı.
İmza töreni, Avrupa Parlamentosu genel merkezinde gerçekleşti ve bu kurumun başkanı Roberta Metsola tarafından yönetildi.
Avrupa Birliği’ne bu dönemde liderlik ettiği için törene İsveç’ten bir temsilci de katıldı. Vizelerin serbestleştirilmesinin ardından Kosova vatandaşları, Schengen bölgesine üye olan tüm ülkelerde altı aylık bir süre içinde 90 güne kadar seyahat edebilecek.
Vizesiz rejim, çalışma izni anlamına gelmiyor, ancak Kosovalılar turistik ziyaretleri veya Kosova dışında yaşayan diğer aile üyelerini ziyaret edebilecekler.
EPIK Enstitüsü Müdürü Demush Shasha, AB ülkelerinin sınır yetkililerine Kosova vatandaşlarının 1 Ocak 2024’ten itibaren serbest dolaşımına hazırlanmaları için yeterli süre tanınacak” açıklamasını Twitter’da paylaştı.
Vizelerin kaldırılması kararı siyasi liderler, sivil toplum ve vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılansa da AB kurumları, sürecin uzamasını eleştirdiler.

 

Kaynak:  https://telegrafi.com/liberalizimi-vizave-publikohet-rregullorja-ne-gazeten-zyrtare-te-se/  (Erişim tarihi, 25.04.2023)

Bu içerik 25.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 74 kez okundu.