Kosova hükümetinin özel bir televizyon kanalını kapatma kararı gazetecileri alarma geçirdi

Resim

Kosova hükümetinin ülkenin en büyük özel televizyon yayıncısının lisansını ‘kayıt hatası’ nedeniyle askıya alması Kosovalı gazetecileri alarma geçirdi. Kosova Gazeteciler Derneği yaptığı açıklamada iktidar partisini özgür medyaya karşı savaş açmakla suçladı.

Kosova hükümeti ile Klan Kosova isimli özel televizyon kanalı arasındaki sorun ilk olarak geçtiğimiz ay gündeme gelmişti. Hükümet yetkilileri yaptıkları açıklamada Klan Kosova kanalının lisans sertifikasıyla ilgili bazı sorunlar tespit ettiklerini duyurmuş, kanal yetkilileri ise hükümetinin açıklamasına cevap olarak bu sorunların, talep edildiği üzere, çözüldüğünü bildirmişlerdi.

Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından Cuma günü yapılan açıklamada ise, kanalın lisans belgelerinde Kosova Cumhuriyeti belediyelerinin Sırbistan şehirleri olarak gösterildiği ve bunun Kosova anayasasını ihlal anlamına geldiğini duyurdu.

Kararın ardından yaptığı açıklamada, başından itibaren tüm sürecin iktidar partisi ve Başbakan Albin Kurti hükümeti tarafından siyasi saiklerle yürütüldüğünü iddia eden Kosova Gazeteciler Derneği, Klan Kosova TV kanalının lisansının askıya alınması kararını şaşkınlıkla karşıladıklarını belirtti. Kosova Gazeteciler Derneği, kararı Kurti hükümetinin medyaya karşı açmış olduğu açık ve benzeri görülmemiş bir savaş olarak nitelerken, diğer medya organlarının da hedef alınacağına dair bir uyarı olduğunun da altını çizdi.

2009 yılında yayın hayatına başlayan Klan Kosova kısa sure içinde Kosova'nın en büyük özel televizyon kanalı oldu.

 

Kaynak: https://www.reuters.com/world/europe/kosovo-government-moves-close-tv-station-alarming-journalists-2023-07-28/?rpc=401& (Erişim tarihi, 31.7.2023)

Bu içerik 28.07.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 51 kez okundu.