Kosova Hükümeti Afgan sığınmacılarını kabul etme kararı aldı

Resim
Kosova hükümeti, İçişleri Bakanı Xhelal Sveçla’nın Afgan sığınmacıların Kosova’da barındırılması talebini onayladı.
İçişleri Bakanı Sveçla’nın Facebook üzerinden yapmış olduğu açıklamaya göre, “bu karar” ABD ile işbirliği kapsamında ortak çıkarların ruhuna uygun olmasının yanı sıra, Kosova Cumhuriyeti’nin uluslararası hukuk ilkelerine bağlı olarak Afganistan'daki iç çatışma nedeniyle temel hakları zedelenmiş, tehlike altındaki kişilere yardım ve dayanışma gösterme gayretidir.
“Bugün yaşanmakta olan bu durum, yakın bir geçmişte bizim de karşı karşıya kalmış olduğumuz acı bir durumdur. Bizim teklif etmiş olduğumuz yardım da, 90’lı yıllarda yaşamış olduğumuz göç esnasında sunulmuş olan yardım eline aynı şekilde karşılık verme konseptine uygun olarak sunulmuş ve uygulanmaya konmuştur. Karar, Amerika Birleşik Devletleri’nin uzun vadeli bir çözüm önerisine kadar bu kategorideki insanlara geçici ve acil korunma sağlanacağı gibi yürürlükteki yasalara göre hareket edecek ve İltica Yasasında belirtilen haklardan yararlanmalarını gerektirmektedir. Hayat korumaya yönelik bu gayretimiz, kurumsal bir karakter verilen insani bir ilke ve bizim ahlaki sorumluluğumuz olduğu gibi, müttefikimiz ABD ile her önemli süreçte olduğu gibi bu konuda da işbirliğimizin neticesinde alınmış olan bir karadır.” şeklinde açıklamalarına devam etmektedir.
Basına yapılmış olan açıklamada ise hükümetin, Afganistan’da iç çatışmalardan dolayı tehlikede olan kişilere derhal ve geçici süreli koruma sunulmasının gerekli olarak değerlendirildiği bilgisi aktarıldı.
“Kosova Hükümeti, düzenlemiş olduğu toplantıda, İçişleri Bakanlığı'nın Afganistan'daki iç çatışma nedeniyle tehlike altındaki kişilere geçici ve acil koruma sağlanması talebini onayladı. Aileleri de dâhil olmak üzere bu kişiler, Özel Göçmen Vizeleri (Special Immigrant Visas) için Amerika Birleşik Devletleri'ne başvuruda bulunmuşlardır. Açıklamada, “Bu kişiler, durum gereğince ve ulusal güvenlik amacıyla Kosova Cumhuriyetinin ilgili güvenlik kurumları tarafından doğrulama sürecine tabi tutulacaktır” deniliyor.

Kaynak: https://telegrafi.com/qeveria-merr-vendim-per-strehimin-e-afganeve-ne-kosove/

(Erişim tarihi, 18.08.2021)

Bu içerik 16.08.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 206 kez okundu.