Kosova Dışişleri Bakanı Donika Gervalla-Schwarz: Sırbistan Dışişleri Bakanı Daçiç toplu katliamların sorumlularından

ResimKosova Dışişleri Bakanı Donika Gervalla-Schwarz, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Yönetim Misyonu’nun (UNMIK) çalışmaları hakkındaki raporunu konu alan BM Güvenlik Konseyi oturumunda konuşma yaptı. Gervalla-Schwarz, oturumda hazır bulunan Sırp mevkidaşı İvica Daçiç'in Kosova'daki savaşta yaşanan toplu katliam ve şiddet olaylarının sorumlularından olduğunu ve savaş suçları mahkemesinde yargılanması gerektiğini dile getirdi.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç'in, ülkenin eski cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç'in “propaganda bakanı” olduğunu ve halen bu rolü üstlenmeye devam ettiğini belirten Gervalla-Schwarz, “Balkan savaşlarının sorumlusu olan Balkan kasabının sağ kolu, bizden önce söz hakkı alan kişinin ta kendisidir. İşlenen birçok suçta parmağı var. Sözlerinde pişmanlıktan ziyade savaşın kurbanlarına karşı aşağılama vardı. Daçiç, günümüzün Dışişleri Bakanı, yaşanan toplu katliam ve şiddet olaylarından sorumludur ve savaş suçları mahkemesinde yargılanmalıdır” açıklamalarında bulundu.
Kosovalı mevkidaşının suçlamalarına neden kendisinin ya da Aleksandar Vuçiç'in değil de eski Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi'nin şu anda savaş suçlarından yargılandığını sorarak yanıt veren İvica Daçiç ise, “Çünkü bizim iddia ettiğiniz suçlarda dahlimiz yok. Thaçi ve Veseli (eski Kosova Parlamento Başkanı Kadri Veseli) şu an neredeler?” ifadelerini kullandı.
Gervalla-Schwarz’ın ve diğer Kosovalı yetkililerin Sırpların savaş esnasında Kosovalı Arnavutlara karşı soykırım suçu işlediği iddiaları hakkında da açıklamalarda bulunan Daçiç, “Sırpların Arnavutlara yönelik gerçekleştirdiği soykırımdan bahsediyorsunuz. Priştine'de 1990'larda 40 bin Sırp yaşıyordu, bugün ise 100'e yakın Sırp yaşıyor. Sırplar soykırım işlemiş olsaydı bu rakamların tam tersini görürdük. Kosova topraklarının her karışı Sırpların kanıyla sulandı” dedi.
 

 

Bu içerik 27.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 34 kez okundu.