Kosova’dan Rusya’ya yaptırım kararı

Resim

Kosova hükümeti Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’ya yaptırım uygulama kararı aldı. Cuma günü gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından yaptığı konuşmada uygulanacak yaptırımların ABD ve Avrupa Birliği tarafından alınan yaptırım önlemleriyle aynı doğrultuda olduğunu açıklayan Başbakan Albin Kurti, bu kararın Kosova’nın siyasi ve diplomatik yöneliminin bir uzantısı olduğunun altını çizdi.

Uygulanacak yaptırımlar arasında Rus bankalarının, finans kuruluşlarının ve bireylerin Kosova’daki varlıklarının dondurulması ve finans piyasalarına erişimlerinin engellenmesinin yanı sıra Ukrayna’nın işgalinde rol aldığı tespit edilen Rus işletmeleri ve siyasi aktörleri hedef alan diğer yaptırımlar da yer alıyor.

Yaptığı değerlendirmede Kosova’nın Rusya’yı hedef alan yaptırımlarının tarihi geçmişini de hatırlatan Kurti, bölgede yaşananların bugün tanık olunan Rusya’nın yeni bir Rusya olmadığı ve yeni bir Rusya olmak gibi bir derdinin de olmadığı hususunda kendilerine bir uyarı mahiyeti taşıdığını aktardı. Demokratik dünyanın, Ukrayna’nın işgaline birlik içinde net bir yanıt vermesinin de elzem olduğunun altını çizen Kurti, bugün verdikleri ivedi ve koşulsuz tepkinin Kosova’nın siyasi ve diplomatik yöneliminin açık bir mesajı olarak okunması gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: https://exit.al/en/2022/02/25/kosovo-imposes-sanctions-on-russia-over-ukraine-invasion/ (Erişim tarihi, 26.02.2022)

 

Bu içerik 25.02.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 104 kez okundu.