Kosova’daki ölümlerin ardından Sırbistan’da ulusal yas ilan edildi

Resim

Salı günü olağanüstü toplanan Sırbistan hükümeti, toplantı sonrası bir basın bildirisi yayınlayarak Kosova’da yaşanan trajik olaylar sonrası 27 Eylül’ün “ulusal yas günü” olarak ilan edildiğini duyurdu. Basın bildirisinde, “Sırbistan hükümeti, bütün medya kuruluşlarından ve etkinlik organizatörlerinden programlarını 27 Eylül’deki ulusal yas gününe uygun şekilde düzenleyerek Kosova ve Metohiya’daki kurbanlara saygı göstermelerini beklemektedir.” ifadeleri yer aldı.
Pazar günü Kosova’nın kuzeyindeki Banjska bölgesindeki manastırda silahlı Sırp güçler yolu kapatarak Kosova polislerine yönelik silahlı saldırıda bulunmuştu. Saldırı sonucu bir Kosova polisi hayatını kaybederken, devamındaki çatışma sonucunda üç Kosovalı Sırp hayatını kaybetmişti. Kosovalı polisin hayatını kaybetmesinin ardından Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Kosova’da ulusal yas ilan etmişti. Sırbistan’ın desteklediği Sırp Listesi Partisi de Kosova’nın kuzeyindeki Sırp çoğunluklu belediyelerde üç günlük yas ilan etmişti.
Olayların ardından Sırbistan’ı suçlayan Kosova Başbakanı Albin Kurti, bölgedeki organize silahlı çetelerin Belgrad’dan finansal, politik ve lojistik destek gördüğünü söyledi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise Kosovalı polisin öldürülmesini kınamakla beraber, gerilimin tırmanıp çatışmaya sebep olmasından Kosova Başbakanı Kurti’yi sorumlu tuttu. Salı günü Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Almanya büyükelçileriyle yaptığı toplantıda ise Vucic, Kosova’nın kuzeyinde Kosova polisinin yerine NATO güçlerinin görev yapması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: https://n1info.rs/english/news/serbian-government-declares-day-of-mourning/ (Erişim tarihi, 27.09.2023)
Bu içerik 26.09.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 31 kez okundu.