Kosova’da binler savaş suçlarından yargılanan eski cumhurbaşkanına destek için yürüdü

ResimKosova'nın başkenti Priştine'de binlerce kişi eski Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi'nin Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’ndeki davasını protesto etmek için toplandı.

Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) eski liderlerinden olan Thaçi, Lahey'deki Kosova Uzman Daireleri mahkemesi tarafından hakkında dava açılmasının ardından 2020 yılında cumhurbaşkanlığından istifa etmişti. Thaçi, diğer üç sanıkla birlikte, 1998-1999 yıllarında Sırbistan’a karşı verilen bağımsızlık savaşı sırasında işlediği iddia edilen aralarında cinayet, işkence ve eziyet de bulunan bir dizi suçtan yargılanıyor.

Thaçi'nin Lahey'deki duruşmasından bir gün önce davayı protesto için Priştine'de toplanan binlerce Kosovalı “Adalet Yürüyüşü”ne katıldı. Kosova Kurtuluş Ordusu’nun bayraklarının da yer aldığı yürüyüş esnasında göstericiler, "Siyaset değil adalet" ve "Tarihimiz yeniden yazılamaz" yazılı pankartlar taşıdılar.

Protesto yürüyüşü, bağımsızlık savaşının kazanılmasının ardından Thaçi ve bazı diğer Kosova Kurtuluş Ordusu liderleri tarafından kurulan Kosova Demokrat Partisi (PDK) tarafından düzenlendi. Parti lideri Memli Krasniqi yaptığı konuşmasında Thaçi ve kendisiyle birlikte yargılanan Kosova Kurtuluş Ordusu üyeleri için, “Sonsuza dek onlarla birlikteyiz .... ve bir zamanlar kurtarıcı olarak geldikleri gibi bu sefer de galip olarak geri döneceklerinden hiç şüphemiz yok çünkü onlar yaşayan kahramanlar” ifadelerinde bulundu.
 
Kaynak: https://bit.ly/3zwrl3S (Erişim tarihi, 3.4.2023)

 

Bu içerik 03.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 44 kez okundu.