Kosova Cumhurbaşkanlığı Kabine Başkanı: Sırp Listesi ve Belgrad'ın Kosova’nın kuzeyindeki seçimleri engelleme konusunda veto hakkı olmayacak

ResimCumhurbaşkanlığı Kabine Başkanı Blerim Vela, Telegrafi'nin "Parballje" programı için, Genel Yayın Yönetmeni Muhamet Hajrullahu ile yaptığı röportajda, Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani'nin, Kosova’nın kuzeyinde araç plakalarını dönüştürmek isteyen Sırp vatandaşlarının sayısının gayet yüksek olmasını şaşkınlıkla karşıladığını söyledi. Kuzeydeki kaçak yapıların halkı korkutmak için terör kampanyası başlattığını ancak seçimlerin Kosova yasalarına göre yapılacağını ifade etti.

Kosova Cumhurbaşkanlığı Kabine Başkanı Blerim Vela, kuzeydeki seçimlerin hazırlanmasında uluslararası kuruluşlarla koordinasyon içinde çalıştıklarını söyledi.
Blerim Vela "Son haftalarda baskı olduğu doğru ama bu daha çok araç plakaları meselesiyle ilgili. Araç plakalarını dönüştürmek isteyenlere vergi muafiyeti için süre verildi. Mart ayında Kosova'nın 700'den fazla Sırp vatandaşı plakalarını değiştirdi" dedi.

Plakalarını dönüştürmek isteyen Kosova vatandaşlarının güvenliklerinin sağlanması açısından, Kosova kurumlarının mümkün olan her şeyi yapacağını ifade etti.

Blerim Vela "Kuzeydeki bazı Sırp gruplar, plakasını değiştirmek isteyen Sırp vatandaşların sayısının fazla olması nedeniyle vatandaşları korkutmak amacıyla terör kampanyası başlattı. Vatandaşların sayısının bu kadar yüksek olmasını beklemiyorlardı bile" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kabine Başkanı, kuzeyde gerilim olmasına rağmen, Kosova'nın kuzey bölgesindeki durumu yönetme kapasitesinde önemli bir gelişme olduğunu ifade etti.
 

 

Bu içerik 07.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 62 kez okundu.